MedWatch

Før regnskabet: Analytiker forventer stort indhug i omsætningen for Lundbeck

Patentudløbet på Lundbecks bedst sælgende lægemiddel vil kunne mærkes, når Lundbeck onsdag morgen præsenterer kvartalsregnskab, forventer Sydbank-analytiker.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter et rekordstærkt 2018 er der udsigt til tilbagegang for Lundbeck i 2019, hvor patentudløb betyder, at omsætningen og også indtjeningen med stor sandsynlighed falder en del.

Især patentudløbet i oktober sidste år på Lundbecks bedst sælgende lægemiddel, Onfi, til behandling af en sjælden epilepsiform, vil kunne mærkes i år.

"Vi venter fuld effekt af patentudløbet i kvartalet og ser på den baggrund en væsentlig salgstilbagegang på 62 pct. for Onfi i første kvartal svarende til et salg på 343 mio. kr.," skriver analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen i en optakt til regnskabet.

Samlet venter analytikere - ifølge estimater indsamlet og beregnet af Lundbeck selv - en nedgang i omsætningen til 4063 mio. kr. i kvartalet. Det er over en halv mia. kr. mindre end i samme periode sidste år.

Driftsresultatet, EBIT, ventes at skrumpe til 1172 mio. kr. fra 1656 mio. kr., mens bundlinjen ventes at vise et plus på 855 mio. kr. - 244 mio. kr. mindre end de 1199 mio. kr., Lundbeck tjente i første kvartal sidste år.

Bunden af prognosen kan blive hævet

Hos Alm. Brand ser analytiker Michael Friis Jørgensen dog mulighed for, at Lundbeck overrasker positivt.

"Når jeg ser på receptdata for Lundbeck, så ser de egentlig relativt gode ud og indikerer, at salgsmomentum kan blive lidt bedre, end markedet venter. Indtjeningen er jeg derimod lidt mere usikker på, da jeg er usikker på bruttomarginen, og hvordan den fordeler sig på de enkelte produkter," siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Han ser god mulighed for, at Lundbeck hæver bunden af sin prognose for årets omsætning på 16,1-16,7 mia. kr.

"Så det kan muligvis kortvarigt skabe lidt god stemning om aktien, men faktum er, at den mest af alt værdisættes efter, om man tror på Lundbecks opkøbsstrategi eller ej."

Som led i en ambition om at sikre bæredygtig vækst fremadrettet annoncerede Lundbecks administrerende direktør, Deborah Dunsire, i februar en ny strategi, hvor opkøb af projekter udefra skal spille en større rolle end hidtil.

Første skridt blev taget mandag, hvor Lundbeck købte det amerikanske biotekselskab Abide Therapeutics for knap 1,7 mia. kr.

Alt i alt har Lundbeck dog endnu større ambitioner og dukker de rigtige muligheder op til den rette pris, vil Lundbeck kunne købe for op mod 25-30 mia. kr., fortalte finansdirektør Anders Götzsche i februar til Ritzau Finans.

"Opkøbet i går var bare begyndelsen. De skal også skabe vækst på den kortere bane, og det bliver dyre opkøb, men skal man tolke på kursudviklingen kan det godt virke som om, at der er nogen, der spekulerer i, at regnskabet kan skabe lidt kortsigtet momentum," siger Michael Friis Jørgensen.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier