MedWatch

Biotekboss giver Kåre Schultz baghjul med lønpakke på 387 mio kr

Topchefen for et amerikansk selskab, som sidste år gennemførte den største børsnotering nogensinde i biotekindustrien, har fået en lønpakke på i alt 387 mio. kr. Det er 78 pct. mere end danske Kåre Schultz, der ellers så ud til at blive topscorer på det punkt i 2018.

Foto: Nasdaq/PR

Det kan godt være, at de 218 mio. kr., som danske Kåre Schultz samlet fik i lønposen af sin israelske arbejdsgiver Teva i 2018, er en pæn sjat penge. Men det blegner i forhold til, hvad det amerikanske biotekselskab Moderna Therapeutics betalte sin topchef sidste år.

Ifølge Endpoints News, der fører oversigt over topchefernes lønpakker, har Moderna således givet en samlet lønpakke på 58 mio. dollars - eller 387 mio. kr. - til sin adm. direktør Stéphane Bancel sidste år.

Den fuldfede løncheck skyldes hovedagligt, at Stéphane Bancel i 2018 styrede Cambridge, Massachusetts-baserede Moderna til den største børsnotering nogensinde for et biotekselskab.

Her rejste selskabet mere end 4 mia. kr. og blev værdisat til små 50 mia. kr., da man udbød aktier til en pris på 23 dollar stykket. Det blev dog til en hård start på livet som børsnoteret selskab, da Moderna-aktien faldt til 18,6 dollars stykket på første handelsdag, og siden skulle den helt ned og vende i 13,52 dollar stykket, inden 2018 blev til 2019.

Men i år har aktien fået luft under vingerne, og den lukkede i fredags i 27,2 dollar stykket. Det giver Moderna en aktuel markedsværdi på 8,95 mia. dollar, eller små 60 mia. kr. Det vil sige, at selskabet er mere værd end Lundbeck efter et halvt års tid på børsen.

Moderna er et af de førende selskaber inden for det, der kaldes RNA-lægemidler. Det er en slags genterapeutisk behandling, hvor man går ind og påvirker kroppens naturlige RNA, som er en slags bindeled mellem vores DNA og de proteiner, som vores celler danner til at regulere alle biologiske processer i vores krop.

Nuværende lægemidler retter sig mod proteiner, men med RNA-lægemidler kan man gå ind og påvirke den biologiske proces et led længere oppe, så at sige. Dermed kan man potentielt behandle helt nye sygdomme eller kendte sygdomme på helt nye måder.

Det er en taktik, som der er begyndt at være enorm optimisme omkring, og også baggrunden for de store summer, der kastes efter selskaber som Moderna og i dette tilfælde også dets topchef.

Teva betaler Kåre Schultz 327 millioner kr. for 14 måneders arbejde 

Moderna gennemfører biotekbranchens største børsnotering - værdisat til 48,5 mia 

Analytikere ser lys i Moderna trods hård start på børsen 

RNA-lægemidler kan levere det næste kvantespring i biotekindustrien 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier