MedWatch

GSK opruster vaccinefabrik efter heftig efterspørgsel

For at komme en uhørt høj efterspørgsel på Glaxosmithklines nye vaccine mod helvedsild i møde, investerer det britiske selskab nu et trecifret millionbeløb i dollar til udvidelse af produktionskapaciteten på selskabets amerikansk-baserede vaccinefabrik.

Glaxosmithkline investerer 100 mio. dollar i selskabets vaccinefabrik for at imødekomme massiv efterspørgsel. | Foto: /ritzau/AP/Alastair Grant/

Succes koster. I hvert fald på den korte bane.

Det britiske medicinalselskab Glaxosmithkline har på det seneste ikke kunnet følge med den massive efterspørgsel, der har været på selskabets nye vaccine mod helvedesild, Shingrix, lige siden FDA godkendte den tilbage i oktober 2017.

Som resultat heraf har Glaxosmithkline måttet indføre ordrebegrænsninger og desuden droppe alle sine tv-reklamer for Shingrix for ikke at øge efterspørgslen yderligere.

Det koster på omsætningen, der kunnet have været væsentlig større, og derfor reagerer briterne nu med en massiv investering i selskabets amerikanske vaccinefabrik, som i nu mere end 10 år har stået for produktionen af adjuvanter til GSKs vacciner.

Det skriver branchemediet Fiercepharma.

Med 100 mio. dollar, eller lige knap 700 mio. kroner, er det målet at øge fabrikkens produktionskapacitet ”markant”, og et resultat heraf vil desuden være ansættelsen af "væsentlig flere" medarbejdere end de nuværende 200, der i dag arbejder på fabrikken i Hamilton, USA..

"Ved at udvide produktionskapaciteten til adjuvanssystemer i Hamilton vil vi fortsætte med at levere langsigtet og bæredygtig forsyning til vores nøglevacciner, herunder Shingrix," siger Jack Bailey, chef for GSKs amerikanske afdeling.

Trods investeringen vil forsyningsproblemerne fortsætte året ud, lyder det videre.

Ved udgangen af december måned havde GSK distribueret flere end 8,5 mio. doser af vaccinen, og selskabet forventer at producere et ”signifikant” højere antal i indeværende år. Over de næste par år er det målet at øge produktionskapaciteten til ”op mod 20 mio. doser,” siger en repræsentant fra GSK ifølge Fiercepharma.

I april rapporterede Reuters, at Shingrix havde overtaget 90 pct. af markedet for helvedsildsvacciner i USA efter fem måneder på markedet.

GSK forventer i 2018, at Shingrix vil sælge for mellem 700 og 750 mio. pund, svarende til mellem 5,8 og 6,2 mia. kr.

Selskabet sælger i første omgang vaccinen i USA, men vaccinen er også godkendt i Europa og Japan, hvor GSK planlægger en lancering på et senere tidspunkt.

Den store taber i fortællingen er amerikanske Merck & Co., hvis ældre helvedesildsvaccine Zostavax er blevet degraderet til andetvalg bag Shingrix.

GSK's luksusproblem fortsætter: Kæmper for at følge med salget af ny vaccine

Luksusproblem: GSK dropper reklamer for vaccine efter overvældende efterspørgsel 

Mere fra MedWatch

EU-lande blåstempler nye beføjelser til agentur

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol, ECDC, får nu nye muskler til kontrol og netværksopbygning i kampen mod fremtidens epidemier. ”Dagens aftale er lig med state-of-the-art overvågning,” siger EU-topfolk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier