MedWatch

Abbvie indgår forlig i sag om fejlslået skattefinte

Medicinalfirmaet Abbvie har lukket en sag, hvor selskabet stod anklaget for at skjule sine sande hensigter med et opkøbstilbud på irske Shire i 2014.

Richard Gonzalez, adm. direktør i Abbvie. Foto: Ritzau Scanpix/Getty Images/AFP/Win McNamee

Fem år efter, at Abbvie droppede et planlagt opkøb af irske Shire, har selskabet nu indgået forlig i et søgsmål fra vrede Shire-investorer, som mente, at Abbvie handlede uærligt under forløbet.

Det skriver branchemediet Fiercepharma.

Sagen drejede sig om, hvorvidt Abbvie skjulte sine sande hensigter, da firmaet annocerede opkøbet af Shire i juli 2014 blot for tre måneder senere at trække sig fra handlen igen.

Aktionærerne mente, at Abbvies sande intentioner var at betale mindre i skat ved at benytte opkøbet til at flytte sit hovedkvarter til Irland, hvor skatten var lavere end i USA. De mente samtidig, at Abbvie trak sig ud af handlen, fordi den daværende amerikanske præsident Barack Obama indførte lovgivning, der demonterede skattefinten.

Ifølge aktionærerne var Abbvies adm. direktør Richard Gonzalez uærlig om Abbvies intentioner fra starten. Da Shire-opkøbet blev annonceret i juli 2014 sagde Richard Gonzalez på et investorkald:

"Den her handel har betydeligt rationale både strategisk og finansielt. Skatten er en klar fordel, men det er ikke det primære rationale bag den her handel."

"Vi mener, at handlen passer fremragende til vores strategi og en overbevisende finansiel indvirkning udover den skattemæssige indvirkning. Vi ville ikke gøre det, hvis det kun handlede om skat," sagde han videre.

I de efterfølgende måneder indførte Barack Obamas regering love, som modvirkede skattefordelene for amerikanske virksomheder, der flyttede deres hovedkvarter til lande med lavere selskabsskat. Og i oktober 2014 skrottede Abbvie opkøbet af Shire med direkte henvisning til de nye love:

"Den hidtil usete indgriben fra det amerikanske finansministerium har måske ødelagt værdien i den her handel, men det løser ikke et kritisk problem, som amerikanske virksomheder står over for i dag. Den amerikanske skattelovgivning er forældet og stiller amerikanske virksomheder dårligt i konkurrencen med udlandet," skrev Richard Gonzalez dengang i en pressemeddelelse.

Den umiddelbare modsætning mellem de to udtalelser, som faldt tre måneder fra hinanden, fik blandt andet en skribent fra magasinet Fortune til at betegne situationen som "bedrag."

Nu, fem år senere, er søgsmålet altså lukket med et forlig.

Sagen er ikke det eneste tilfælde, hvor Abbvie har fået kritik for sin forretningsmæssige adfærd, siden virksomheden blev spundet ud af Abbott i 2013.

I juli sidste år blev selskabet idømt en milliardbøde for at have indgået en pay-for-delay-aftale med Teva – det vil sige hvor Teva fik en pose penge for at forsinke lanceringen af et kopiprodukt.

Derudover har Abbvie indgået en række omdiskuterede patentaftaler med selskaber, der har udviklet efterligninger af firmaets megasællert Humira, og fik af den grund en hovedrolle i en høring i det amerikanske senat i februar, hvor senatoren Ron Wyden sagde, at Abbvie "beskytter Humiras eksklusivitet som Gollum med sin ring."

"Medicinproducenter opfører sig som om patienter og skatteydere er ulåste hævemaskiner fyldt med penge"

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier