MedWatch

Novartis står til frifindelse i sag om bestikkelse i Grækenland

En sag i Grækenland, hvor Novartis stod anklaget for at have bestukket 10 højtstående embedsmænd, er ifølge græske medier ved at falde fra hinanden.

Novartis har døjet med en bestikkelsessag i Grækenland i 14 måneder, som nu ser ud til at ende i frifindelse. | Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Vivek Prakash

Græske efterforskere, der i 14 måneder har undersøgt, om Novartis har bestukket 10 højtstående embedsmænd og politikere, er formentlig på vej med en endelig konklusion om, at det ikke er tilfældet.

Det skriver den græske avis Kathimerini i en række artikler, som branchemediet Fiercepharma først opfangede.

De græske efterforskere har allerede renset 4 af de 10 anklagede, og vil ifølge den græske avis rense yderligere fire anklagede i næste uge.

Samtidig skriver avisen, at der indtil videre ikke er fundet beviser på bestikkelse af de to resterende anklagede, som er landets tidligere sundhedsminister Andreas Loverdos og tidligere vicesundhedsminister Marios Salmas.

Anklaget for bestikkelse

Dermed ser det ud til, at Novartis bliver renset i en sag, der har plaget selskabet siden februar 2018.

Dengang blev selskabet anklaget for at have bestukket blandt andet tidligere statsministre, sundhedsministre og nationalbankdirektører for at give Novartis nem adgang til det græske marked og lade selskabet sælge medicin til overpris.

Det resulterede i vrede blandt befolkningen og hærværk mod Novartis' afdeling i Athen.

Novartis' græske afdeling fik smadret ruder og blev overhældt med rød maling, da det kom frem, at selskabet var under anklage for bestikkelse. | Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Costas Baltas
Novartis' græske afdeling fik smadret ruder og blev overhældt med rød maling, da det kom frem, at selskabet var under anklage for bestikkelse. | Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Costas Baltas
 

Novartis har siden selv foretaget en intern undersøgelse, som ikke viste spor på bestikkelse.

Sagen har været voldsomt omdiskuteret i Grækenland, hvor den ene politiske fløj, anført af det venstreorienterede parti Syriza, har sagt, at der er tale om "den største skandale siden dannelsen af den moderne græske stat," mens den anden politiske fløj, anført af det konservative parti Nyt Demokrati, har sagt, at der er tale om en "elendig konspiration."

Ordkrigen er nu for alvor blusset op igen, og højrefløjen påstår, at sagen er fabrikeret af venstrefløjen for at trække opmærksomhed væk fra endnu et ømt emne i græsk politik: Navnestriden med nabolandet mod nord, som officielt fik anerkendt navnet "Nordmakedonien" af den græske regering i januar.

Omvendt siger venstrefløjen ifølge Kathimerini, at vidnerne i sagen er blevet skræmt af højrefløjens påstande om fabrikation og konspiration.

Medie: Novartis-skandale kan afgøre græsk valg 

Novartis-skandale når den græske regering 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier