MedWatch

Novartis og Amgen i juridisk slagsmål om migrænemiddel

Medicinalselskabet Novartis vil have en dommers ord for, at Amgen ikke må bakke ud af de to selskabers samarbejde om migrænemidlet Aimovig. Amgen på sin side hævder, at Novartis har forbrudt sig mod partnerskabet ved at hjælpe en potentiel konkurrent på vej til markedet.

Medicinalselskabet Novartis er havet i en juridisk infight med Amgen om selskabernes fælles udviklede migrænemiddel Aimovig. | Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Arnd Wiegmann

Et ellers succesfuldt ægteskab på det milliarder af dollars store marked for migrænemidler slår revner og skal ende i en skilsmisse.

I hvert fald hvis det står til den ene part i sagen, medicinalselskabet Amgen, der ikke længere ønsker at være en del af partnerskabet med Novartis om migrænemidlet Aimovig (erenumab), som var det første migrænemiddel af sin art, der kom på markederne i både USA og Europa.

Det skete i henholdsvis maj og august sidste år, og der er således gået mindre end år siden godkendelserne, før der nu er alvorlige kurrer på tråden i ægteskabet.

Det skriver branchemediet Fiercepharma.

Ifølge Amgen har Novartis gjort sig skyldig i utroskab ved at yde hjælp til kopifirmaet og datterselskabet til Novartis, Sandoz, der sammen med Alder Biopharmaceuticals er på trapperne med endnu et migrænemiddel, eptinezumab, som, når det rammer markedet, vil udgøre en skarp konkurrent til Aimovig.

Det påståede utroskab vil Amgen ikke finde sig i, og selskabet har derfor trukket sig fra samarbejdet.

Men det må Amgen ikke, mener Novartis, der derfor har lagt sag an ved en domstol på Manhatten med anklage om brud på deres indbyrdes aftaler.

Det har så fået Amgen til at anlægge en modklage med krav om kompensation for "skade og ulovlig interessevaretagelse". Sagerne er nu under behandling ved den amerikanske domstol.

Har brugt 6,5 mia kr på udvikling

Migrænemidlet Aimovig blev det første af nu tre godkendte af FDA, de amerikanske lægemiddelmyndigheder, i maj sidste år, og kollegerne i EMA fulgte trop kort efter i august samme år.

Amgen havde oprindelig alle rettighederne til midlet, men i 2015 gik selskabet sammen med Novartis, der i dag står for kommercialisering og markedsføringen af Aimovig i Europa, Canada og Japan, mens Amgen høster indtægterne fra salget i USA.

Ifølge anklagen fra Novartis, har Novartis spenderet næsten 6,5 mia. kr. på udviklingen og markedsføring af Aimovig, og det schweiziske selskab fastholder, at det ikke har brudt nogle regler ved at hjælpe Sandoz/Alder.

Man er stadig "fuldt ud engageret" i at få det mest optimale ud af partnerskabet med Amgen om Aimovig, oplyser Novartis en meddelelse, men nægter på den anden side at nedtrappe hjælpen til Sandoz/Alder i deres udvikling af det kommende konkurrerende migrænemiddel.

Udover Amgen og Novartis står migrænekampen lige nu mellem Teva, Eli Lilly og altså Sandoz/Alder Biopharmaceuticals, der på nær sidstnævnte alle har udviklet og fået godkendt migrænemidler tilhørende de såkaldte CGRP-hæmmere (calcitonin gene-related peptide), hvor man søger at hæmme CGRP-receptoren, som spiller en rolle i overførslen af smerte.

Alene i USA vurderes markedet for denne type CGRP-antistoffer at ligge på i omegnen af 8-10 mia. dollars per år, og Ifølge Bloomberg er det forventningen, at Amgen i 2023 vil omsætte for 1 mia. dollars alene på salg af Aimovig.

Omtrent 50 mio. europæere lider af migrænehovedpine, og de årlige omkostninger forbundet med behandling af migræne og følgevirkningerne af migræne anslås i Europa at ligge op 111 mia. euro, eller 829 mia. kr.

Udviklingen af de nye midler mod migræne er alle baseret på forskning udført af den danske professor, overlæge i neurologi og stifter af Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet i Glostrup, Jes Olesen.

I Danmark har Medicinrådet godkendt Eli Lillys Emgality (galcanezumab) og mens rådet 10. april vil tage stilling til Aimovig fra Novartis.

Tevas bud på et middel mod migræne forvnetes også inden længe at komme under behandlling hos Medicinrådet. Tevas middel har fået det generiske navn fremanezuma og handelsnavnet Ajovi.

Amgens højtprofilerede migrænemiddel render ind i problemer

Teva får migrænehåb dækket af amerikansk indkøbsgigant

Dansk topforsker bag medicinalgiganters revolutionerende migrænemedicin

Teva får godkendt nyt migrænemiddel i USA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier