MedWatch

Biotekmilliardær sætter dansker i spidsen for storsatsende medicinalselskab

Bo Jesper Hansen har efter to måneder som formand i svenske Karo Pharma skiftet selskabets adm. direktør ud. Ind træder en tidligere Lundbeck-profil, der skal "skabe en anden form for virksomhed" og brede selskabet ud over Norden.

Christoffer Lorenzen tiltræder 1. juli som adm. direktør for Karo Pharma. | Foto: Ritzau Scanpix/Niels Hougaard

Den danske biotekmilliardær Bo Jesper Hansen ligger ikke på den lade side.

Kun et par måneder efter at været blevet udpeget som ny formand for bestyrelsen i det svenske medicinalselskab Karo Pharma, skifter den driftige erhvervsmand nu ud på selskabets toppost.

Karo Pharma, der siden januar i år har haft kapitalfonden EQT som majoritetsaktionær, vil med Bo Jesper Hansen i spidsen nemlig undergå en forandringsproces, hvor man i højere grad end tidligere vil ekspandere via fusioner og opkøb.

Og det kræver andre kræfter og kompetencer, end dem, som den hidtidige topchef, Peter Blom, ligger inde med.

Christoffer Lorenzen er en velrenommeret person, som kender farma-business, og som har forstand på fusioner og opkøb.

Bo Jesper Hansen, bestyrelsesformand i Karo Pharma

"Peter (Blom, red.) har ikke den store farma-baggrund, og han har heller ikke den store internationale baggrund. Vi har tænkt os at brede os ud over Norden og skabe en anden form for virksomhed, end den vi er i dag," forklarer Bo Jesper Hansen, bestyrelsesformand i Karo Pharma, til MedWatch.

"Peter har gjort det fantastisk. Det kan du jo se på tallene. Han har gjort det outstanding. Men med vores nye ambitioner og planer for selskabet var det naturligt for Peter at sige, at det så ikke var ham, vi skulle satse på," uddyber han.

Ny topchef med fortid i Lundbeck

I stedet for Peter Blom har den lægeuddannede Bo Jesper Hansen, der i sin tid blev hovedrig på fusionen af sit selskab Swedish Orphan og Biovitrum i selskabet Sobi og senere salg af aktier i dette, set lyset i danskeren Christoffer Lorenzen, der har en fortid i blandt andet medicinalselskabet Lundbeck.

Her sad den nu 48-årige Christoffer Lorenzen med ansvaret for Lundbecks globale virksomhedsstrategi, hvorunder han evaluerede og udførte adskillige licensaftaler, ligesom han var manden bag en række fusioner og opkøb.

"Christoffer Lorenzen er en velrenommeret person, som kender farma-business. Han har tidligere været i Lundbeck og har international og strategisk erfaring. Og så har han - og det er meget vigtigt - forstand på fusioner og opkøb," forklarer Bo Jesper Hansen.

De seneste godt 11 år har Christoffer Lorenzen dedikeret sig til ingrediensvirksomheden Chr. Hansen, heraf som medlem af bestyrelsen og godt tre år som koncerndirektør med ansvar for selskabets største forretningsområde, Food Cultures & Enzymes, der står for mere end halvdelen af den samlede omsætning.

"For Karo Pharma er det vældig vigtigt, for selskabets fremtidige vækst skal især ske gennem opkøb og deraf følgende organisk vækst. Vi har stor tiltro til, at Christoffer kan løfte den opgave," siger Bo Jesper Hansen.

Leo Pharma-midler gav rekordomsætning

Karo Pharma er blandt de største aktører i Sverige inden for salg af håndkøbsmedicin samt medicinsk udstyr til apoteker og hospitaler, og man både udvikler og markedsfører produkter til læger, apoteker og direkte til andre sundhedsaktører.

Det Stockholm-baserede selskab oplever allerede nu vækst og kunne ved seneste årsregnskab fremvise eksplosive løft i både omsætningen og driftsindtjeningen (ebit).

Omsætningen lød på 1,6 mia. svenske kroner mod 657 mio. svenske kroner året før - en stigning på 146 pct. - mens driftsindtjeningen (ebit) lød på 414 mio. svenske kroner mod 80 mio. svenske kroner året før - en stigning på 418 pct.

Væksten tilskrives dels opkøbet af selskaberne Biophausia i 2016 og Weifa i 2017, men især 10 af Leo Pharmas lægemidler, som Karo Pharma sidste år smed 2 mia. kr. for.

"Der er et enormt forretningsmæssigt vækstpotentiale i virksomheden, og det er Christoffer Lorenzen den helt rette til at indfri," vurderer Bo Jesper Hansen om Karo Pharmas nye adm. direktør.

Selv ser Christoffer Lorenzen frem til at blive en del af Karo Pharma.

"Det er et ungt selskab i sin nuværende form, og det har stort potentiale. Sammen med bestyrelsen, medarbejderne hos Karo Pharma og vores samarbejdspartnere ser jeg frem til den videre rejse og til at fortsætte med at opbygge virksomheden og skabe værdi for alle aktionærer," siger Christoffer Lorenzen i en meddelelse.

Efter gensidig aftale

Bo Jesper Hansen fortæller, at han og den øvrige bestyrelse har været i dialog med både Christoffer Lorenzen og Peter Blom i nu "et par måneder".

MedWatch: Du selv, Bo Jesper Hansen, kom til Karo Pharma som bestyrelsesformand for netop to måneder siden. Er det dig personligt, som har sat direktørskiftet i værk?

"Det ved jeg ikke, om man helt kan sige. Peter og jeg har i fællesskab taget dialogen om, hvordan vi hver især så på fremtiden i firmaet. Hvad der skulle ske, og hvad der skulle drive væksten i firmaet," forklarer Bo Jesper Hansen.

Vi har tænkt os at brede os ud over Norden og skabe en anden form for virksomhed, end den vi er i dag. Det kræver andre kræfter.

Bo Jesper Hansen, bestyrelsesformand i Karo Pharma

Christoffer Lorenzen blev i februar valgt til bestyrelsen i netop Karo Pharma – kendskabet til manden skete via "netværk og søgninger" siger Bo Jesper Hansen.

"Konditionen blev så, at Peter måske nok skulle lave noget andet, end det vi havde behov. Vi havde behov for en anden profil, og det var Peter Blom også selv forstående for. Også han mente, at det nok ikke lige var ham, der fremadrettet ville være den mest egnede til at sidde i stolen," uddyber Bo Jesper Hansen.

Christoffer Lorenzen har officielt første arbejdsdag som adm. direktør for Karo Pharma 1. juli 2019, hvor han samtidigt træder ud af bestyrelsen.

Indtil da vil Ulf Mattsson, der blandt andet har været rådgiver for EQT og topchef i blandt andre Mölnlycke Healthcare, holde tøjlerne på direktionsgangen i Karo Pharma. 

Bo Jesper Hansens nye firma femdobler indtjeningen efter køb af Leo-midler

Biotekmilliardær vil trække på erfaringerne i nyt formandsjob hos svensk selskab

Karo Pharma vil have dansk biotekmilliardær som formand

Kapitalfond øger bud på svensk medicinalselskab 

Mere fra MedWatch

FDA godkender booster-vaccine til babyer

Sundhedsmyndighederne i USA har godkendt Modernas og Pfizer/Biontechs coronavaccine, der er rettet mod børn helt ned til seks måneders alderen til brug som booster.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier