MedWatch

Canada vil skære i medicinudgifterne med nyt prioriteringsinstitut

Canada vil også have et prioriteringsorgan, som skal hjælpe landet med at holde udgifterne til medicin nede, men ifølge farmaindustriens interesseforening er det uklart, hvilke parametre, der skal spares på.

Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv

Canada vil nu ligesom en række andre lande – herunder Danmark - til at stifte en form for prioriteringsinstitut, som skal hjælpe landet til at få udgifterne til medicin ned.

Det skriver Reuters.

Ønsket om et prioriteringsinstitut kommer sig blandt andet af, at udgifterne til receptpligtig medicin er vokset til 33,7 mia. canadiske dollars (cirka 166 mia. kr.) i 2018, mens udgifterne tilbage i i 1985 lød på 2,6 mia. canadiske dollars.

Men det kommer sig også af, at staten nu vil til at dække flere af udgifterne til receptpligtig medicin. For selvom landet har universel sundhedspleje, så dækker det ikke receptpligtig medicin, som i stedet bliver dækket af et miks af private og offentlige sundhedsforsikringer.

Og i dag så koster medicin i gennemsnit 20 pct. mere i Canada end i andre store økonomier, og omkring 20 pct. af canadierne har ingen eller utilstrækkelig sundhedsforsikring.

Planen er, at det nye prioriteringsinstitut, som skal være operationelt i 2022-2023, skal få priserne ned på op til 3 mia. canadiske dollar. Hos farmaindustriens primære interessegruppe i Canada, Innovative Medicines Canada, er man ikke negativt stemt overfor planer, der kan hjælpe med at afbureaukratisere medicindækningen, men understreger, at det endnu er uklart, hvor besparelserne helt præcist skal komme fra.

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier