MedWatch

Robotpille med Google i ryggen består afprøvning i mennesker

Et amerikansk biotekselskab har afprøvet selskabets nye robotpille i mennesker som erstatning for injicerbare lægemidler. Testen faldt positivt ud, og dermed lægger det Google-støttede iværksætterselskab yderligere afstand til Novo Nordisk, der forsøger at udvikle et lignende miniature-device til effektiv oral levering af blandt andet insulin.

Foto: Colourbox

Slut med store nåle, der smertefuldt og ofte skal stikkes ind under huden for at levere medicin til kronikere, som for eksempel gigtpatienter og diabetikere. Snup i stedet en pille på størrelse med en kodimagnyl, og lad den gøre arbejdet.

Scenariet kan forekomme fjernt, men er nu tættere på end nogensinde.

Det amerikanske biotekselskab Rani Therapeutics, der har udviklet en platform, hvis sigte er at omdanne injicerbare lægemidler til pilleform, har i et forsøg i mennesker således netop testet selskabets robotpille, den såkaldte Rani Pill, til effektiv oral levering af insulin og andre biologiske lægemidler.

Forsøget er det første af sin art og faldt positivt ud – ingen registrerede bivirkninger, og leveringen af lægemidlerne var lige så effektiv, som var den foregået via injektion.

Det oplyser Rani Therapeutics i en meddelelse.

Det Silicon Valley-baserede selskab blev grundlagt i 2012 som et spinout-selskab fra InCube Labs og har blandt andre Google Ventures, investeringsarmen i Google-moderskabet Alphabet, i ejerkredsen.

Forsøget følger flere end 100 dyrestudier, hvor robotpillens evne til at levere forskellige ellers injicerbare lægemidler, herunder gigt-blockbusteren Humira, TNF-alpha hæmmere, interleukin antistofferm og insulin, viste sig lige så effektiv som injektioner.

Konkret er der tale om en avanceret kapsel med en sukkersubstans som overfladebelægning. Når patienterne sluger kapslen, og når den ryger ned i maven, opløser væsken i mavesækken sukkeret, og lægemiddelstoffet injiceres via en lille nål i maveslimhinden på patienten.

"Forsøget er det første af sin art, der innovativt kombinerer discipliner fra ingeniørkunst, kemi og materialevidenskab til anatomi, fysiologi og biokemi med henblik at omdanne injicerbare lægemidler til piller," siger Mir Imran, adm. direktør i Rani.

Et område Novo Nordisk øjner guld på

Rani Therapeutics har i alt hentet mere end 142 mio. dollars fra en række større investorer – senest for et år siden, hvor de lykkedes at rejse 53 mio. dollars til at geare produktionen op til kliniske studier.

Selskabet har desuden indgået samarbejder med både Novartis, Astrazeneca og det for nyligt opkøbte Shire om sin teknologi.

I samarbejdet med Astrazeneca skal teknologien bruges til lægemidler mod stofskiftesygdomme, herunder blandt andet diabetes, mens man i samarbejdet med Shire, nu Takeda, bruger den til lægemidler mod hæmofili. Rani selv nævner basalinsulin og GLP-1 som oplagte lægemiddelklasser at kigge nærmere på.

Ved oral levering af store molekyler som peptider og proteiner er biotilgængeligheden det helt store problem, da det sure miljø i maven ganske enkelt nedbryder lægemiddelstoffet, inden det kan nå ud i kredsløbet.

For at sikre, at injektionen sker i mavevæggen, og ikke blot fyres ud i mavesækken, har Rani Therapeutics derfor lavet et system, så udstyret vender sig rigtig med nålen pegende ind mod mavevæggen på få hundrededele af et sekund.

Rani Therapeutics er således ved at etablere sig på et marked for orale lægemidler, som den danske koncern Novo Nordisk for nyligt bebudede, at man stræber efter at komme ind på.

For Novo Nordisk er det håbet, at det strategiske sats på robot-piller vil åbne nye muligheder på tværs af Novo Nordisks portefølje af lægemidler mod sygdomme som diabetes, fedme, hæmofili og hormonforstyrrelser – og ikke mindst være nøglen til at opfylde selskabets årtier lange drøm om at kunne tilbyde insulin i en pille.

Rani forventer, at deres teknologi vil kunne bruges til alle former for proteiner, peptider og antistoffer, og amerikanernes tablet indeholder udover selve leveringsudstyret en trådløs sensor, som aktiveres, når nålen med lægemidlet er leveret. Herfra kan den sende informationer til patientens smartphone om, hvornår lægemidlet er leveret.

Rani planlægger indenfor de kommende måneder at starte endnu et robot-pille-forsøg i mennesker – denne gang med lægemidlet Octreotide til behandling af blandt andet akromegali (kæmpevækst), og bestemte typer svulster i hjernen.

Novo Nordisk øjner orale løsninger med ny leveringsteknologi

Shire indgår aftale om orale hæmofilimidler

AZ investerer i pilleteknologi

Novartis vil forvandle injicerbare lægemidler til piller 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier