MedWatch

"Medicinproducenter opfører sig som om patienter og skatteydere er ulåste hævemaskiner fyldt med penge"

Amerikanske senatorer anført af demokraten Ron Wyden langede hårdt ud efter de syv medicinalchefer, som tirsdag aften var indkaldt til høring om medicinpriser i USA's senat. Danmark blev nævnt af en senator som foregangsland.

Ron Wyden, demokratisk senator fra delstaten Oregon, holdt ikke igen med sin kritik af medicinalindustrien. | Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Getty Images/Win McNamee

Da den demokratiske senator Ron Wyden åbnede tirsdagens livetransmitterede høring om medicinpriser i det amerikanske senat, lagde han hurtigt en kontant linje:

"Medicinproducenter opfører sig, som om patienter og skatteydere er ulåste hævemaskiner fyldt med penge, som kan trækkes ud, og aktionærerne er de kunder, som de værdsætter over alle andre," sagde Ron Wyden.

"Priserne på receptpligtig medicin blev ikke uhørt dyre ved et tilfælde. Det er ikke resultatet af et system, som er for kompliceret til, at amerikanere kan forstå det. Medicinpriserne er astronomisk høje, fordi det er der, medicinalfirmaerne og deres aktionærer gerne vil have dem," sagde han desuden.

Ron Wyden talte også direkte til de syv fremmødte topchefer, som kom fra en håndfuld af verdens største medicinalfirmaer - Abbvie, Astrazeneca, MSD, Bristol-Myers Squibb, Pfizer, Sanofi og Johnson & Johnson.

"Medicinalchefer - alle jer, som er her i dag - er her, fordi jeres måde at drive forretning på er uacceptabel."

Den republikanske senator Chuck Grassley, som stod for høringen sammen med Ron Wyden, var til sammenligning lidt af en good cop.

"Som med alle systemer, kan tingene nogle gange komme ud af balance. De gode nyheder er, at vi er her for at diskutere løsninger," sagde Chuck Grassley.

Høringen affødte ikke de store politiske åbenbaringer, men førte dog til en række bemærkelsesværdige diskussioner og tilsagn om, at industrien gerne vil samarbejde med politikerne.

Se eller gense høringen i videoen fra PBS News herunder. Videoen er sat til at begynde ved Ron Wydens monolog:

Abbvie sammenlignet med Gollum

Et af de medicinalselskaber, som senatorerne gik hårdest til, var Abbvie, som ejer verdens bedst sælgende lægemiddel, inflammationsmidlet Humira, der solgte for 131 mia. kr. på verdensplan i 2018.

Humiras patent udløb sidste år i Europa, hvilket har banet vejen for biosimilær konkurrence, men det samme er ikke gældende i USA, hvor Humira har ekslusivitet frem til 2023. Det var et faktum, der ikke huede Ron Wyden.

"På seks år har virksomheden fordoblet prisen på en 12-måneders behandling fra 19.000 dollar til 38.000 dollar. Kan patienter vælge et billigere alternativ? Nej, det kan de ikke. For Abbvie beskytter Humiras eksklusivitet som Gollum med sin ring," sagde Ron Wyden med henvisning til skabningen fra Ringenes Herre.

Medicinpriserne er astronomisk høje, fordi det er der, medicinalfirmaerne og deres aktionærer gerne vil have dem.

Ron Wyden, demokratisk senator fra delstaten Oregon

Da en anden senator spurgte ind til Abbvies 136 amerikanske patenter på Humira, fik selskabets adm. direktør Richard Gonzalez mulighed for at forsvare sig:

"Et af de områder, hvor vi har et betydeligt antal patenter er irritabel tyktarm. Da vi udviklede Humira mod leddegigt indså vi, at Humira også kunne fungere på det her område. Det var et område, som var underbehandlet, og hvor andre behandlinger slog fejl. Vi gennemførte 20 kliniske forsøg for at kunne bestemme, hvordan Humira kunne komme til at fungere mod irritabel tyktarm. Og vi fik et stort antal patenter ud af det arbejde," sagde Richard Gonzalez.

Danmark nævnt som foregangsland

Senere i høringen blev Danmark hevet ind i billedet, da diskussionen igen faldt på Abbvie og Humira.

Det skete, da den republikanske senator Bill Cassidy fra delstaten Louisiana luftede idéen om at gøre sundhedsordningen Medicare til et amerikansk svar på Amgros og Medicinrådet.

"Lige nu har Medicare en meget begrænset mulighed for at forhandle baseret på værdi, og det tror jeg er et af de fundamentale problemer i det her spørgsmål," sagde Bill Cassidy.

Noget er fundamentalt forkert i vores system, når danskerne får 80 pct. i rabat, og vi ikke gør.

Bill Cassidy, republikansk senator fra delstaten Louisiana

"Nogen nævnte for mig det faktum, at Humira nu bliver solgt med en rabat på 80 pct. i Danmark," sagde han videre.

"Noget er fundamentalt forkert i vores system, når danskerne får 80 pct. i rabat, og vi ikke gør," sagde Bill Cassidy.

Regionernes indkøbsorganisation Amgros har tidligere sagt til MedWatch, at Abbvie har skåret 72 pct. af prisen på Humira i Danmark, efter at flere biosimilære versioner af Humira sidste år gjorde entré på det danske marked.

Lussinger på runde

Selvom Abbvie kom i fokus, var selskabet bestemt ikke det eneste, der fik en lussing med afsender Ron Wyden. På et tidspunkt i sin monolog gav senatoren således en for en de fremmødte medicinalchefer en verbal overhaling.

Pfizer blev udnævnt til "vinder af prisen for den tommeste prisgestus i 2018," da selskabet i juli udskød planlagte prisstigninger for blot at hæve priserne i januar.

Merck (MSD) fik i samme ombæring "andenpladsen for den tommeste prisgestus i 2018," og blev sammenlignet med en brugtvognsforhandler, fordi selskabet i juli sænkede prisen på en række lægemidler, som alle var mindre og fallerede produkter.

"De skar prisen på lægemidler, som nærmest ikke producerer nogen omsætning for selskabet. Det er som at love bilkøbere et godt tilbud, bortset fra at den eneste nedsatte bilmodel på parkeringspladsen er en Edsel," sagde Ron Wyden med reference til den 60 år gamle bilmodel Ford Edsel, som er bedst kendt i dag for at være et massivt salgsflop.

Også Astrazeneca fik en stikpille med på vejen:

"Astrazeneca er en lektion i at komme til at sige tingene højt. I et interview sagde selskabets adm. direktør, at hans årsløn på 12 mio. dollar gjorde ham til den lavest betalte adm. direktør i hele industrien, og han sagde, at 'det var irriterende til en vis grad,'" sagde Ron Wyden.

Og Johnson & Johnson kom også i maskinen:

"Johnson & Johnson tager dagens pris for kovendinger. På J.P. Morgans Healthcare-konference sagde den adm. direktør, at medicinalindustrien har brug for selvregulering af priser. Det lød godt, men tre dage senere hævede selskabet sine egne priser på hundredevis af lægemidler," sagde Ron Wyden.

I sidste ende var Ron Wyden ikke i tvivl om, hvad han syntes om medicinalchefernes troværdighed:

"Det centrale argument fra medicinalindustrien er basalt set, at det altid er nogen andres skyld. Det er sundhedsprogrammernes skyld, det er pharmacy benefit managernes skyld, det er lovgivernes skyld. Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at medicinaldirektører altid siger, at det er nogen andres skyld."

Medicinalchefer forsvarer prissætning under høring i USA 

Syv medicinalchefer skal tirsdag forsvare industrien på live tv i USA's senat 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier