MedWatch

Ung forsker på eksklusiv Forbes-liste: Har opfundet test til ultratidlig diagnose

Trods sine blot 29 år er Fatima AlZahra'a Alatraktchi langt i udviklingen af en ny nanosensor, der har udløst priser og international hæder for dens evne til at afsløre farlige bakterieforekomster, inden de udvikler sig til en egentlig infektion. Målet er en markedslancering om fem år.

Fatima Al-Zahraa Al Atraktchi, stifter af Prediagnose, har udviklet en sensor, der kan aflure farlige bakteriers hemmelige kommunikation og spå om kommende infektioner, inden de udvikler sig fatalt. | Foto: Jesper Scheel

Patienter med for eksempel kræft-, AIDS- og cystisk fibrose er langt mere udsat for bakterieinfektioner end raske mennesker og bliver hårdere ramt, hvis de får lov at udvikle sig.

Men helt tidlige bakterieinfektioner er vanskelige at opdage, og i dag er faktum, at mange patienter ofte går hjem fra lægen med besked om, at de ikke er inficerede, selvom de faktisk har en infektion – med den konsekvens, at infektionen først bliver opdaget mange måneder senere, hvor den til den tid kan være voldsomt svær at få has på.

En lignende problemstilling var den blot 29-årige civilingeniør i fysik og nanoteknologi og selvlærte molekylærbiolog Fatima AlZahra'a Alatraktchi udsat for tilbage i 2014, hvor hun med 41 i feber var indlagt på Herlev Hospital med en genstridig blodinfektion.

Først en uge efter indlæggelsen fandt lægerne frem til, hvilken bakterie, der var skyld i infektionen, og hvilken antibiotika, der skulle bruges for at bekæmpe den.

"Det var frustrerende, at jeg blev mere og mere syg, mens vi skulle vente på dyrkningsresultater, før laegerne kunne behandle med den korrekte antibiotika," siger Fatima AlZahra'a Alatraktchi til MedWatch.

"I mellemtiden blev jeg jo behandlet med en antibiotika, som slet ikke virkede på de bakterier, jeg var inficeret med," tilføjer hun.

Hyldet af Lundbeck og på prestigefyldt Forbes-liste

Oplevelsen bidrog til startskuddet til medicoselskabet Prediagnose og til opfindelsen af en ny ultrasensitiv nanosensor, der kan genkende de kommunikationssignaler, bakterier udsender, når de er ved at gøre sig klar til at etablere en infektion. Derved kan en behandling hurtigt sættes i gang, inden bakterieinfektionen udvikler sig fatalt.

"Helt konkret kan jeg identificere bakterier i patientprøver og endnu mere interessant - finde ud af, hvad de laver. I min optik er det ikke kun bakteriernes tilstedeværelse, der er interessant, men i den grad også, hvad de har gang i," forklarer Fatima AlZahra'a Alatraktch, stifter og adm. direktør i Prediagnose.

Er de for eksempel i dvale, eller er de ved at udskille giftstoffer?

"Det tror jeg, kommer til at blive det helt store inden for infektionsbehandling - det bliver individualiseret i forhold til lige netop dine bakterier, hvad de gør ved dig, og hvordan din krop reagerer på dem," uddyber Fatima AlZahra'a Alatraktchi, hvis opdagelse har vakt opmærksomhed både nationalt og ud ude i verden.

Markedspotentialet er derfor enormt, for vi sigter ikke kun efter on site-brug på kliniker og hospitaler, men også point-of-care.

Fatima Al-Zahraa Al Atraktchi, stifter af Prediagnose

I november 2017 modtog den unge forskerkomet således en af Lundbeckfondens fem forskningstalentpriser på 100.000 kr., og for helt nyligt kom hun i fornemt selskab på erhvervsmagasinet Forbes' liste "30 under 30 – Europa", der hylder de 300 aktuelt mest indflydelsesrige personer under 30 år indenfor blandt andet finans og videnskab.

"Jeg har helt klart kunne mærke øget interesse. Der er rigtig mange helt almindelige mennesker og læger, der henvender sig og synes, at det vi laver i Prediagnose, er noget, de godt kunne tænke sig at få gavn af," fortæller Fatima AlZahra'a Alatraktchi om især Forbes-kåringen, der fandt sted i midten af februar.

"Men der er også flere potentielle samarbejdspartnere, der har henvendt sig, og det betyder jo, at vi er så heldige at vi kan få lov at vælge de allerbedste," uddyber hun.

Trecifret millionomsætning og 18 fuldtidsansatte

Og interessen i forskertalentets opdagelse giver mening. For der er penge i målrettet behandling af bakterier. Mange penge.

Behovet for nye redskaber til bekæmpelse af bakterielle infektioner, der er en af de største årsager til dødelighed i verden, er nemlig stort, akut og verdensomspændende.

Allerede i 2050 er det forventningen, at behandling af multiresistente bakterier vil løbe op i cirka 85,9 mia. euro, 641 mia. kroner, og point of care-markedet kommer til at have en værdi på 32,7 mia. euro eller 244 mia. kr. i 2022. 

"Målet er, at patienter med svækket immunforsvar, skal have gavn af vores produkt. Og det er lige fra kræftpatienter til almindelige børneinfektioner," fortæller Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

"Markedspotentialet er derfor enormt, for vi sigter ikke kun efter on site-brug på kliniker og hospitaler, men også point-of-care, hvor patienterne selv kan undersøge egne prøver og sende resultater til lægen, som kan tage stilling til behandling," uddyber hun.

Det er navnlig til hospitaler, kliniker og hjemme-brug, at bakteriedetektoren henvender sig til, men Fatima AlZahra'a Alatraktchi og teamet bag Prediagnose ser også et enormt marked inden for mikrobiologisk og klinisk forskning samt veterinær- og landbrugsmarkedet.

"Vores konservative foreløbige beregninger viser, at vi i løbet af de første fem år efter produktlancering, hvor vi kun fokuserer på en bestemt bakterieinfektion, har en akkumuleret profit på 23,5 mio. euro (175,4 mio. kroner, red.), og at vi har skabt 18 nye fuldtidsstillinger," siger Fatima AlZahra'a Alatraktchi, der sigter på først at rulle ud i Skandinavien og siden det øvrige EU og USA.

Mangler endnu lidt

Prediagnose sælger allerede nu gerne sin nanosensor til forskningsprojekter, og målet er i 2024 at opnå markedsgodkendelse og indfrielse af det fulde salgspotentiale kort efter.

Men inden det kommer så vidt, skal patentet i hus, prototypen forbedres, og licenser skaffes.

"Vi arbejder på sagerne, og det skrider godt og hurtigt frem. Vi er både ved at forhandle licens til opfindelsen, jeg lavede på DTU og ved at indsende nye patentansøgninger," siger Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

"Vi mangler dog stadig at forbedre vores prototype, så den kan være nem for ikke-professionelle at bruge, og så mangler vi certificeringer. I første omgang CE-mærkning, og ellers arbejder vi på at finde ud af, hvad der specifikt er brug for i EU og USA," uddyber hun.

Man skal holde et vågent øje med folk, der vil dig og virksomheden det godt, og folk der bare vil have en bid af kagen uden at yde.

Fatima Al-Zahraa Al Atraktchi, stifter af Prediagnose

Når nanosensoren om alt går vel kan købes fra 2024, vil de nærmeste konkurrenter består af mikrobiologi-laboratorier, hvor resultaterne enten dyrkes frem eller fås ved hjælp af såkaldte PCR-teknikker.

Men førstnævnte har lav præcision, tager op til 5 dage og kræver centraliseret laboratorium og trænede laboranter. Og sidstnævnte – PCR-teknikkerne – kan nok give mere præcise svar, men de er dyrere, kan tage op til 2 dage og kræver trænet personale i et veludstyret laboratorium.

"Vores produkt kan give svar on-the-spot på op til 60 sekunder. Og med samme præcision som PCR. Der findes også hurtig-test på kliniker, hvor man kan finde ud af, om man har en infektion fra en lille blodprøve, men den kan ikke identificere bakterien eller fortælle dig, hvor farlig den er," forklarer Fatima AlZahra'a Alatraktchi om konkurrentbilledet.

Iværksætter på godt og ondt

Kimen til at starte Prediagnose opstod under master-skrivningen på ingeniørstudiet, hvor Fatima AlZahra'a Alatraktchi var "helt fortabt i ideen" om at kunne måle bakteriekommunikation til gavn for diagnostik.

"Men rigtig at starte en virksomhed kom senere under min ph.d., hvor jeg oplevede, at rigtig mange gode ideer bliver til og forbliver på universitetet. Der tænkte jeg, at al den viden, jeg har tilegnet mig - ikke nødvendigvis ideer, men know-know - ville være tragisk, hvis det ikke kom ud til gavn for samfundet," fortæller Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Det er navnlig kræft-, aids- og cystisk fibrose-patienter, der kan få særligt gavn af sensoren. Personer med cystisk fibrose danner for eksempel en tyk slim i næse, hals og lunger, som bakterier bliver fanget i, og det betyder, at de ikke kan transporteres ud af kroppen igen, sådan som det sker hos raske mennesker. 

"Det faktum, at mange infektioner overses med de nuværende behandlingsmetoder, blev bekræftet i vores kliniske undersøgelse af 62 cystisk fibrose-patienter på Rigshospitalet i København", forklarer Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Mens klinikkens metode overså over halvdelen af de patienter, der faktisk havde en bakterieinfektion, fangede sensoren alle de patienter, der havde ubudne gæster, oplyser Fatima AlZahra'a Alatraktchi, der trods den fremadstormende succes har oplevet en del udfordringer med det at gå iværksættervejen.

"Man skal være indstillet på at du er 'on your own' økonomisk. Samtidig er det vigtigt at holde et vågent øje med folk, der vil dig og virksomheden det godt, og folk der bare vil have en bid af kagen uden at yde," siger Fatima AlZahra'a Alatraktchi.

Prediagnose har fået finansiering fra Innovationsfonden, men er også åbne over for investorer, som deler selskabets visioner.

Mere fra MedWatch

FDA godkender booster-vaccine til babyer

Sundhedsmyndighederne i USA har godkendt Modernas og Pfizer/Biontechs coronavaccine, der er rettet mod børn helt ned til seks måneders alderen til brug som booster.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier