MedWatch

Sydbank: Ekstra engangsomkostninger trækker driften ned i ALK

Ekstra omkostninger til lagerjusteringer og af- og nedskrivninger trykker driftsresultatet i allergikoncernen ALK i fjerde kvartal af 2018, påpeger Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen, der dog ser et regnskab, der var nogenlunde som forventet.

Foto: PR, ALK

Regnskabet for fjerde kvartal fra vaccineselskabet ALK-Abelló var overordnet set som ventet, men ekstra omkostninger til lagerjusteringer og af- og nedskrivninger trykker driftsresultatet en smule.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

"Lidt af spændingen i regnskabet var allerede taget ud med ALK's opjustering i december. Men indtjeningsmæssigt ser det ved første øjekast ud til, at ALK er tynget af stigende omkostninger," siger han til Ritzau Finans.

"Men noget af det, der trækker ned, er lagerjusteringer og nedskrivninger på udvikling. Af- og nedskrivningerne er højere end ventet i kvartalet," fortsætter han.

ALK's driftsresultat før renter og skat (EBIT) landede på minus 81 mio. kr. i fjerde kvartal, mens konsensus blandt analytikerne ifølge Bloomberg News var et minus på 32 mio. kr. Her vejer de ekstra omkostninger tungt.

"EBITDA er i det store hele som ventet, når man tager en momsrefundering på 27 mio. kr. i Tyskland med," siger Søren Løntoft Hansen.

God udvikling i tabletsalg

Han peger på, at udviklingen i ALK's tabletportefølje samlet set ser rigtig stærk ud, mens der som ventet er lidt tilbagegang i den injektions- og dråbebaserede forretning.

Tilbagegangen var dog måske lidt mindre end ventet grundet en bedring i produktionsevnen i Europa.

"Løftet af omsætningen, som blev varslet i opjusteringen i december, er blandt andet drevet af en bedre evne til at møde efterspørgslen på injektions- og dråbevacciner i Europa. Tilbagegangen er derfor måske lidt mindre end ventet i den del," siger Søren Løntoft Hansen.

SCIT/SLIT-dråber og injektioner solgte i fjerde kvartal for 476 mio. kr. mod 501 mio. kr. i den tilsvarende periode året før. Tabletsalget steg til 182 mio. kr. fra 159 mio. kr. i fjerde kvartal 2017.

Brede salgsforventninger

Og netop et fornuftigt salg af tabletvacciner er også baggrunden for, at 2019 kan blive et godt år for ALK-Abelló på salgssiden, men selskabet selv ser dog så mange usikkerheder, at prognosen for salget i år er bredt lagt ud.

ALK venter i 2019 et salg på 3100-3300 mio. kr. mod 2018's omsætning på 2915 mio. kr.

"Der er brede forventninger på toplinjen, hvor der er spørgsmålstegn i forhold til tabletsalget. Der er blandt andet et spørgsmål om, hvorvidt der kan komme en sundhedsreform i Frankrig, der kan trække ned, mens fraværet af en sådan kan trække op," siger Søren Løntoft Hansen.

"Overordnet set afspejler forventningerne dog en god udvikling på tværs af forretning, men især for tabletterne, der skal vokse ret markant. Der skal også kommet et bidrag fra USA i den del, men den amerikanske tabletforretning er dog endnu på et meget tidligt stadie og udvikler sig i et meget adstadigt tempo," fortsætter analytikeren.

Investorerne bedømmer også umiddelbart ALK-regnskabet temmelig neutralt. Aktien falder med 0,5 pct. til 999 kr. i den tidlige handel, og det sker i et marked, der samlet set falder i nogenlunde samme takt.

ALK omsatte for knap 3 mia i 2018 og vil vokse med 10 pct. i år 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier