MedWatch

Israelske forskere påstår at have "komplet kur mod kræft"

Et israelsk biotekselskab udvikler en eksperimentel behandling mod kræft, som indtil videre kun er testet i mus, men alligevel tror selskabet på, at det kan tilbyde "en komplet kur mod kræft om et års tid". En amerikansk kræftforsker kalder meldingen for "uretfærdigt og nærmest ondskabsfuld".

Foto: Colourbox

Som journalist får man at vide, at man skal tage sig i agt for kildeafsmitning, og når man skriver om eller direkte har med lægemiddeludvikling at gøre, hører man ofte, at man skal passe på med at give patienter falske forhåbninger.

Men hos det israelske biotekselskab Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBI) og det israelske medie The Jerusalem Post er det tilsyneladende ikke principper, man følger.

I en artikel i Jerusalem Post i denne uge, får biotekselskabet således lov til relativt umodsagt at erklære, at man inden længe kan tilbyde en kur mod kræft.

Selskabet har indtil videre leveret proof-of-concept for tilgangen i in vitro-forsøg i tumorceller fra mus og mennesker, og testet den i forsøgsmus.

"Vi mener, vi om et års tid vil tilbyde en komplet kur mod kræft," siger Dan Aridor, der er bestyrelsesformand for selskabet, uden at tage hensyn til, at det tager årevis at tage en eksperimentel medicinsk behandling fra præklinisk udvikling til regulatorisk godkendelse.

"Vores kræftkur vil være effektiv fra dag et, vil kun vare nogle få uger, vil have ingen eller minimale bivirkninger, og vil være billigere end de fleste andre behandlinger på markedet. Vores løsning vil både være generisk og personlig," tilføjer han.

Lyder det for godt til at være sandt? Det er det formentlig også.

"Jeg synes simpelthen, at det er uretfærdigt og nærmest ondskabsfuldt at smide om sig med disse formentlig falske forhåbninger for kræftpatienter," siger Benjamin Neel, der er direktør for Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center i New York til den amerikanske TV-station ABC.

"Så vidt jeg ved har dette produkt ikke været i mennesker. Historien er fuld af påstande, der er blevet lavet på baggrund reagensglas- eller dyreforsøg, som på ingen måde kunne overføres til en sygdom i mennesker," tilføjer han.

En anden kilde kalder det over for TV-stationen en "ikke-historie", da isralernes studier ikke er peer-reviewed, altså blevet gennemgået og bekræftet af andre forskere.

Kan nedbryde mutationsforsvar

AEBI har opfundet en teknologiplatform, som man bruger til at opdage og udvikle terapeutiske peptider mod vanskeligt tilgængelige molekylære mål.

Kræftbehandlingen, som man har udviklet ved hjælp af platformen, kalder man MuTaTo (multi-target toxin), og selskabet sammenligner det med en slags antibiotika mod cancer.

De fleste målrettede kræftbehandlinger, som i øvrigt oftest er antistof-baserede, er rettet mod et specifikt molekylært mål på tumorcellerne. Men mutationer i kræftcellerne vil med tiden bevirke, at behandlingen holder op med at virke.

AEBI siger, at de har syntetiseret et molekyle, der indeholder flere kopier af et peptid mod samme antigen pegyleret med et giftstof kaldet fluorescein. Dermed mener man at kunne ramme og dræbe tumorcellerne, uden at de kan nå at mutere for at undvige det medicinske angreb.

Biotekselskabets topchef, Ilan Morad, sammenligner det med, hvordan behandling af HIV udviklede sig. I starten brugte man et enkelt lægemiddel mod HIV, men virussen formåede at mutere sig og overleve, og i nye, effektive behandlinger bruger man nu en cocktail af flere forskellige lægemidler på én gang.

I in vitro-forsøgene har selskabet brugt peptider mod proteinet EGFR, epidermal growth factor receptor, som er et ganske velkendt mål for målrettede kræftbehandlinger.

Aarhus-forskere skal hjælpe israelsk selskab til kræftsucces 

Ny molekylær opdagelse kan føre til effektiv kræftkur 

Danske forskere har opdaget nyt våben i kampen mod kræft 

Kræftsensationen, som ingen troede på, har reddet dette selskab 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier