MedWatch

Amerikanske forskere slår alarm over skyhøje insulinpriser

USA befinder sig i en regulær krise, vurderer amerikanske læger, fordi mange amerikanske diabetespatienter ikke har råd til at betale for deres medicin og dermed ikke kan få dækket deres daglige insulinbehov.

Foto: Colourbox

Prisen på diabetesmedicin i USA er efterhånden så høj, at mange diabetespatienter ikke har råd til at betale for den. Nu slår førende amerikanske diabeteseksperter alarm og kalder situationen en omfattende krise.

Det skriver Berlingske Business.

Det amerikanske marked for insulin er i dag en milliardindustri, der primært domineres af tre medicinalvirksomheder: Eli Lilly, Sanofi og danske Novo Nordisk.

Kasia Lipska, der er forsker ved Yale University, siger til Berlingske Business, at insulinmarkedet "tager, hvad det kan få i jagten på profitmaksimering".

"Jeg vil absolut mene, at der er tale om en krise. Det er grusomt og absolut uacceptabelt for patienter med diabetes, at de skal kæmpe, må rationere deres medicin og i nogle tilfælde dør, fordi de ikke har råd til insulin, som er et middel, der er helt essentielt for deres velbefindende og overlevelse," siger Kasia Lipska til Berlingske Business.

Irl B. Hirsch, der er professor ved University of Washington, mener, at problemet består i, at USA grundlæggende ikke - modsat Danmark - blander sig i prisen på insulin, hvilket giver medicinalvirksomhederne frit lejde til at kræve den pris, de vil.

Det kompliceres yderligere af det amerikanske sundhedssystem, der bygger på et samspil mellem forskellige mellemmænd og aktører, der alle skal tilgodeses, fortæller Irl B. Hirsch til Berlingske Business.

Da Novo Nordisk befinder sig i en stilleperiode, afvises et interview med avisen, skriver selskabet til Berlingske Business.

Amerikanere rationerer insulin på grund af prisen 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier