MedWatch

Medicinalfirmaer benytter skandale til at hæve priser på blodtryksmiddel

Mens en lang række firmaer tilbagekalder blodtryksmidlet valsartan på grund af udbredt forurening, benytter en håndfuld uberørte producenter lejligheden til at mangedoble midlets pris.

Indiske Alembic Pharma hævede prisen på et glas med 90 valsartanpiller fra 200 kr. til 1000 kr. i USA, da nyheden om forurening hos konkurrenterne først brød ud. | Foto: Colourbox

Medicinalselskaber som Teva, Mylan og Aurobindo har over de seneste måneder været tvunget til at tilbagekalde deres versioner af blodtryksmedicinen valsartan, som er blevet forurenet på fabrikker i Kina og Indien.

Men i takt med at udbuddet af valsartan er svundet ind, har en række medicinalfirmaer, der ikke er påvirket af forureningsskandalen, benyttet lejligheden til at mangedoble prisen på deres tilbageværende, rene valsartan.

Ifølge The Wall Street Journal hævede indiske Alembic Pharma eksempelvis prisen på deres valsartanbaserede midler mellem 340 pct. og 469 pct. i juli, da det første tilbagekald på grund af forurening blev offentliggjort.

Prisen på et glas med 90 valsartanpiller fra Alembic Pharma steg ved den lejlighed fra cirka 200 kr. til cirka 1000 kr. i USA.

Også indiske Macleods Pharmaceuticals hævede deres priser med mellem 216 pct. og 306 pct., mens American Health Packaging hævede deres priser mellem 57 pct. og 63 pct.

Blodtryksmidlet valsartan er for længst løbet af patent og bliver derfor produceret af et væld af generikaselskaber.

I juli blev midlet centrum i en forureningsskandale, da det europæiske lægemiddelagentur EMA tilbagekaldte alle partier af valsartan produceret på kinesiske Zhejiang Huahai Pharmaceuticals' fabrik.

Det skete, fordi medicinen var forurenet med det kræftfremkaldende stof N-nitrosodimethylamin (NDMA) på grund af en utilsigtet kemisk reaktion under produktionen. Samme produktionsfejl viste sig efterfølgende at dukke op hos andre firmaer og fabrikker, mens myndighederne også opdagede forurening med stoffet N‑nitrosodiethylamin (NDEA) i valsartanen.

I Danmark har sagen blandt andet betydet, at parallelimportøren Orifarm måtte tilbagekalde valsartan.

Overblik: Sagen om forurenet blodtryksmedicin vokser i omfang

Myndigheder opdager forurening hos endnu en producent af blodtryksmiddel 

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder blodtryksmedicin fra blandt andet Orifarm 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier