MedWatch

Novo Nordisk og Sanofi hæver insulinpriserne i USA trods politisk pres

Både Novo Nordisk og Sanofi har hævet listepriserne på en række af sine insulinpræparater på det amerikanske marked, selvom man oplever tiltagende pres fra offentligheden og politikerne for at holde priserne i ro.

Foto: Novopen 5, Jyllands-Posten

Medicinalselskaberne i USA har vanen tro benyttet starten på året til at hæve listepriserne på en lang række af deres lægemidler.

Og til trods for et overordentligt stort fokus på priserne på insulin til daglig behandling af diabetes har to af verdens største producenter af denne type medicin også besluttet sig for at løfte priserne på sine produkter.

Det skriver Financial Times.

Ifølge selskabet RX Savings Solutions, der udvikler software-løsninger, som skal hjælpe arbejdsgivere og forsikringsselskaber med at nedbringe omkostningerne til receptpligtig medicin, har både danske Novo Nordisk og franske Sanofi således hævet listepriserne på deres vigtigste insulinpræparater.

Novo har hævet priserne med lige i underkanten af 5 pct. så den langtidsvirkende insulin Levemir nu koster 308,14 dollars for 100 enheder, mens prisen er 338,95 dollars for det nyere produkt Tresiba.

Sanofi har løftet prisen på sine tre vigtigste produkter med mellem 4,4 og 5,2 pct., så blockbusteren Lantus koster 285,56 dollars for 100 enheder, overbygningen Toujeo koster 388,72 dollars, mens måltidsinsulinet Apidra nu koster 283,95 dollars. Det svarer til en pris på mellem 1800 og 2500 kr.

[Det] er et hårdt slag for diabetespatienter, som har brug for insulin for at forblive sunde og i visse tilfælde for at overleve."

Michael Rea, der er stifter og adm. direktør for RX Savings Solutions.

Det er dog værd at bemærke, at de priser, der henvises til her, er de officielle listepriser på produkterne, altså en bruttopris, som ofte ender markant lavere, blandt andet fordi, selskaberne giver store rabatter for at få deres produkter med i diverse tilskudslister fra sundhedsplaner.

Sanofi påpeger over for Financial Times, at den gennemsnitlige nettopris efter rabatter på alle selskabets lægemidler er faldet i de seneste tre år, mens Novo understreger, at man overholder det løfte, man afgav i 2016 om at holde prisstigninger under 10 pct. i USA.

"Men beslutningen var alligevel ikke let at træffe, for vi ved, at det muligvis vil skabe udfordringer for visse folk med store egenbetalinger eller uden forsikring," skriver det danske selskab i en officiel kommentar.

Offentligt pres

Der findes en stor gruppe af uforsikrede patienter i USA, som ofte kan have yderst svært ved at betale for livsnødvendig medicin til kroniske sygdomme såsom diabetes, og samtidig er der en del, som hører under sundhedsplaner, hvor de bliver pålagt en stor egenbetaling. De kan altså blive ramt, når listepriserne stiger, også selvom nettopriserne måske ikke gør det.

"De seneste prisstigninger er et hårdt slag for diabetespatienter, som har brug for insulin for at forblive sunde og i visse tilfælde for at overleve," siger Michael Rea, der er stifter og adm. direktør for RX Savings Solutions, til Financial Times.

I den seneste tid har der været en lang række historier i amerikanske medier om patienter, som er nødt til at rationere deres insulin, fordi de ikke har råd til det, ofte med livsfarlige konsekvenser til følge, og det offentlige og politiske pres på producenterne bliver ved med at tiltage.

I november leverede mødrene til to unge diabetikere, som var døde, fordi de rationerede insulin, for eksempel deres børns aske til Sanofis kontorer i Cambridge, Massachusetts som et led i en protest mod prisstigningerne på området.

Og både den amerikanske præsident, Donald Trump, og Scott Gottlieb, der er øverste chef for landets lægemiddelmyndigheder, FDA, har ved flere lejligheder kritiseret insulinproducenterne i skarpe vendinger.

Bernie Sanders introducerer lovgivning som skal få medicinpriserne ned 

Fortidens spøgelser truer på ny Novo Nordisk i USA 

Amerikanske læger opfordrer til indgreb mod insulinpriser 

Alex Azar: Insulinproducenter sænker ikke priserne frivilligt 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier