MedWatch

Nye resultater giver et boost til Bavarian-rivals planer for en kombi-vaccine

Fremskridt i Bavarian Nordic-rivalen Novavax' kliniske programmer for dets RSV- og influenza-vacciner giver et løft til selskabets planer om at kombinere de to vacciner i fremtiden.

Foto: Ritzau Scanpix

Det amerikanske biotekselskab Novavax har gjort nye fremskridt i sin vaccinepipeline med nye fase 2-data for selskabets influenza-vaccine, Nanoflu, data som selskabet var i fuld færd med at tale op til den netop afsluttede JP Morgan Healthcare konference i San Francisco.

Novavax' influenzavaccine inkluderer en ny form for adjuvant (hjælpestof, som booster vaccinens effekt), og skal derfor generere en stærkere immunrespons mod nogle af de mere besværlige virustyper, eksempelvis af typen H3N2, der var dominant i det store influenzaudbrud sidste vinter.

Og umiddelbart tyder de nye fase 2-resultater på, at Novavax bevæger sig i den rigtige retning.

Virksomheden har ellers været en lidt ujævn færd igennem i de sidste par år, efter selskabet fejlede i et stort anlagt fase 3-studie for dets vaccine mod luftvejsvirussen RSV, men har siden fundet sine ben igen. For øjeblikket afventer markedet nye fase 3-data for RSV-vaccinen i gravide kvinder, som gerne skulle komme her i årets første kvartal, og på baggrund af de nye influenza-data skal selskabet i gang med at tilrettelægge nye studier for den også.

Og fremdriften for begge programmerne kan også give fornyet kraft til Novavax' planer om at kombinere de to vacciner.

Mens de fleste raske, unge mennesker kan ryste både influenza og RSV af sig, så kan begge sygdomme ramme den ældre del af befolkningen særlig hårdt. Derfor ser Novavax stort potentiale i at give begge vacciner på én gang til voksne over 65 år.

Programmet er endnu kun i de prækliniske faser, men med fremskridtene i begge af de seperate programmer, rykker muligheden også tættere på i forhold til at matche de to på et senere tidspunkt.

Hvis alt går vel med de nye RSV-data, vil Novavax søge om godkendelse til vaccinen i slutningen af 2019, mens influenzavaccinen efter al sandsynligvis vil rykke i fase 3, når influenzasæsonen begynder i efteråret 2020.

Trods utallige tilbageslag er konkurrencen om at knække udbredt og dødelig virus intakt

Bavarian og andre RSV-udviklere bevæger sig i ukendt territorium

Bavarian-rival flopper på målstregen 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier