MedWatch

Fertin Pharma køber to firmaer og satser på cannabis: "Det får en stor fremtid"

Vejle-firmaet Fertin Pharma vil producere tyggegummi med cannabis og sparker døren ind til det nyligt frigjorte canadiske cannabismarked med opkøbet af to virksomheder

Søren Birn, adm. direktør i Fertin Pharma, ser firmaets entré på cannabismarkedet som et led i en større vækststrategi. | Foto: Ritzau Scanpix/Sebastian Buur Gunvald

Den tidligere Dandy-koncern Fertin Pharma, som producerer nikotintyggegummi, satser nu på en ny forretning med et af tidens mest omdiskuterede stoffer: Cannabis.

Selskabet har derfor opkøbt to virksomheder: Medcan fra Vejle, som laver produkter med medicinsk cannabis, og Tab Labs fra Vancouver i Canada, som producerer tyggegummi og mintpastiller til det nordamerikanske marked.

"Det er et marked, vi gerne vil prøve at tappe ind i, og hvor vi ser, at vi har noget at bidrage med," siger Søren Birn, der er adm. direktør i Fertin Pharma, til MedWatch.

Købet af Medcan tilføjer med et snuptag cannabisprodukter til Fertin Pharmas repertoire, mens købet af Tab Labs giver selskabet en genvej til markedet i Canada, hvor cannabis blev lovliggjort i oktober.

Den legalisering har skabt et kæmpemarked for cannabisbaserede produkter, som Fertin Pharma har tænkt sig at tage en bid af.

Jeg tror, det kan blive stort, når man tænker på det momentum, der er i markedet.

Søren Birn, adm. direktør i Fertin Pharma

"Lige nu er der fokus på at skabe kapacitet til at gro planterne og udvinde selve cannabisen, men det næste bliver, hvordan man får det ind i kroppen. Vi har årtiers erfaring med at levere aktivstoffer gennem mundhulen i tyggegummi og mints, og det er den kompetence, vi skal bidrage med," siger Søren Birn.

Indtil videre er spiselig cannabis fortsat ulovlig i Canada, men den canadiske regering er på vej med en lov, som også vil gøre det lovligt at sælge for eksempel cannabistyggegummi og cannabispastiller.

"Jeg tror, det kan blive stort, når man tænker på det momentum, der er i markedet," siger han videre.

Bidrager til bundlinjen

Opkøbene skal bidrage til, at Fertin Pharma igen for alvor kan få gang i sin omsætningsvækst, som i 2017 lød på 1,4 pct. til 868 mio. kr., hvilket var en markant nedgang fra 2016's 6,9 pct.

Satsningen på cannabis er nemlig et led i Fertin Pharmas større strategi, som blandt andet lyder på at diversificere forretningen og levere medicin og kosttilskud i tyggegummi og tabletter.

"Vi har fuld fart på hele den diversifikation, og der kommer cannibinoider ind som endnu en brik," siger Søren Birn.

Cannabis bliver ikke det nye nikotin for firmaet, der sidder på en tredjedel af verdensmarkedet for nikotintyggegummi, men Søren Birn forventer stadig, at stoffet kan blive en god forretning for Fertin Pharma.

"Jeg håber, det får en stor fremtid," siger han videre.

To firmaer, en koncern

Fertin Pharma var indtil 2016 en del af Bagger-Sørensen-familiens tyggegummiimperium Dandy i Vejle, hvorefter størstedelen af aktierne i firmaet blev solgt til kapitalfonden EQT.

De to koncerner har fortsat tætte forbindelser, da Bagger-Sørensen-familien stadig har en ejerandel og en bestyrelsespost i Fertin Pharma. Forbindelsen er også tydelig i dagens virksomhedshandel, fordi Fertin Pharma har købt Medcan fra netop Bagger-Sørensen-familien.

Mere præcist er det Fertin Pharmas moderselskab, Claudio Bidco A/S, hvor Søren Birn også er adm. direktør, der har købt Medcan, og derfor bliver Fertin Pharma og Medcan teknisk set søsterselskaber, mens canadiske Tab Labs bliver et fuldbyrdet datterselskab under Fertin Pharma.

Men selskaberne kommer til at arbejde så tæt sammen, at der mere er tale om én koncern, siger Søren Birn.

"Vi fokuserer på nikotin og andre aktivstoffer, mens Medcan kommer til at fortsætte sit arbejde med cannibinoider, men Medcan får for eksempel adgang til Fertins patenter, og når Medcan skal have produceret produkter, så er det Fertin, der producerer dem," siger han.

Vi har årtiers erfaring med at levere aktivstoffer gennem mundhulen i tyggegummi og mints, og det er den kompetence, vi skal bidrage med.

Søren Birn, adm. direktør i Fertin Pharma

Søren Birn fortæller, at selskabet har besluttet at satse primært på medicinsk cannabis, men at firmaet også vil producere cannabisprodukter, som ikke er medicin.

"Vores fokus er medicinsk cannabis, fordi vi tror det bliver et stort marked, men vi kommer også til at deltage i det marked, der hedder nutraceuticals, som er cannabinoidholdige produkter, som ikke er lægemidler."

Søren Birn og Fertin Pharma har endnu ikke sat et mål for, hvor meget af markedet, den nye cannabisforretning skal kapre. Det skyldes en mangel på "ordentlig data" fra det få måneder gamle marked, siger Søren Birn.

Han vil ikke kommentere på, hvor mange penge Fertin Pharma har betalt for Medcan og Tab Labs.

Malmø-selskab får lov at lave tyggegummi med cannabis

Fertin Pharma vil levere medicin og kosttilskud gennem tyggegummi

Fertin-salgschef om udfordrere: "Det er jo ikke nok at kunne producere tyggegummi"  

Mere fra MedWatch

Sydbank-analytiker: Positivt at Bavarian Nordic-aktiesalg klares hurtigt

Det er positivt, vurderer analytiker i Sydbank, at Bavarian Nordic allerede om en uge regner med at kunne præsentere resultatet af det udbud, selskabet tidligere mandag offentliggjorde, som skal sikre finansiering af et fase 3-studie med en vaccinekandidat mod RS-virus i første halvår 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier