MedWatch

Bristol-Myers Squibb rodet ind i milliardsøgsmål om sag fra 1945

BMS står over for et erstatningskrav på 6,5 mia. kr. for sin rolle i et eksperiment med syfilis, som den amerikanske stat i smug foretog på guatemalanere i 40'erne.

Foto: /Ritzau/AP/Mel Evans/

Et 75 år gammelt og stærkt uetisk eksperiment foretaget af den amerikanske stat får nu et retsligt efterspil, som kan føre til, at medicinalselskabet Bristol-Myers Squibb skal betale en milliarderstatning.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Søgsmålet kommer fra 444 forsøgspersoner og pårørende, som kræver 6,5 mia. kr. (1 mia. dollar) i erstatning for eksperimentet, der foregik mellem 1945 og 1956.

Selskabet er rodet ind i sagen, fordi fire af de øverste direktører i Bristol Laboratories og Squibb Institute, som senere blev til Bristol-Myers Squibb, ifølge søgsmålet var involveret i eksperimentet.

Inficerede forsøgspersoner med syfilis

Med eksperimentet ønskede den amerikanske stat at afprøve penicillins virkning mod syfilis i forskellige stadier og inficerede derfor hundredevis af forsøgspersoner fra Guatemala med syfilis - uden at forsøgspersonerne selv var klar over det.

Eksperimentet blev først kendt af offentligheden i 2010, da det blev gravet frem af den medicinske historiker Susan Reverby fra Wellesley College i Boston-området.

Mindst 83 personer døde under studiet ifølge notater fra de læger, der udførte eksperimentet i 1945.

Afviser anklager

Både Bristol-Myers Squibb, universitetet Johns Hopkins University i Maryland og fonden Rockefeller Foundation står anklaget i sagen. Johns Hopkins University og Rockefeller Foundation afviser at have spillet en rolle i eksperimentet, mens Bristol-Myers Squibb indtil videre har afvist at kommentere sagen i medierne.

I 2010 undskyldte den amerikanske regering officielt for eksperimentet, og den daværende præsident Barack Obama undskyldte personligt over for Guatemalas præsident.

Fordi studiet først blev afsløret i dette årti, har forsøgspersonerne og deres pårørende fået lov at føre sagen i retten i USA på trods af dens alder.

Mere fra MedWatch

Forsøgsordning med risikodeling ender med vag konklusion

Lægemiddelstyrelsen har nu evalueret forsøgsordningen med risikodeling på lægemiddelområdet, men det sparsomme erfaringsgrundlag og påvirkningen fra covid-19 gør det svært at drage håndfaste konklusioner, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier