MedWatch

Chemometec var årets højdespringer på aktiemarkedet - Veloxis følger trop

Chemometec ender året som den mest stigende aktie blandt samtlige danske, børsnoterede selskaber med en optur på 227 pct. i 2018. På andenpladsen finder man også et life science-selskab i form af Veloxis.

Michael Eising, adm. direktør i Chemometec, kan glæde sig over at stå i spidsen for firmaet, der står bag landets mest stigende aktie i 2018. Foto: Chemometec

Med få timer tilbage af årets sidste handelsdag på børsen skal det gå meget galt, for at Chemometec ikke løber med titlen som årets højdespringer. Aktien er i skrivende stund steget 227 pct. og handles i en kurs på 86 kr.

Det er den højeste stigning i løbet af året blandt samtlige danske aktier.

Aktien satte rekord i august med en slutkurs på 94,40 kr., mens det laveste niveau blev nået på årets første handelsdag, da den lukkede i 27,70 kr.

Lige efter Chemometec følger Veloxis, der med en stigning på 152 pct. i løbet af året er årets næstmest stigende aktie blandt samtlige danske aktier.

Mens Veloxis aktie især blev drevet op af stigende omsætning og resultat, samt en indikationsudvidelse fra FDA i december, så gav hastigt voksende salg og overskud samt flere opjusteringer gas til Chemometec-aktien.

Chemometec, der udvikler, producerer og sælger analyseudstyr til tælling og analyse af celler, har haft en historik med at opjustere forventningerne løbende gennem regnskabsåret, der slutter med udgangen af juni. Det gælder for indeværende regnskabsår og for det i juni afsluttede.

Allerede inden det første halvår af regnskabsåret 2018/2019 er slut med udgangen af december, har selskabet opjusteret forventningerne to gange, efter at forventningerne første gang blev offentliggjort i forbindelse med årsregnskabet for 2017/18 i september.

Den oprindelige forventning lød på en omsætning på 127-133 mio. kr. og et driftsresultat (EBITDA) på 29-33 mio. kr. I oktober blev de løftet til henholdsvis 131-137 og 33-37 mio. kr. Og i begyndelsen af december kom endnu et opjustering, så forventningerne nu er en omsætning på 146-150 mio. kr. og et driftsoverskud på 45-50 mio. kr.

Ekstra omsætning slår hårdt igennem på resultat

Ekstra omsætning slår meget kraftigt igennem på de nedre regnskabslinjer i Chemometec.

"Med en bruttoavance på 90 pct. slår det meget hårdt igennem. Især når man også passer godt på omkostningerne. De få ekstra omsætningskroner, der kommer ind, slår meget hårdt igennem på bunden," har direktør Michael Eising tidligere forklaret til Ritzau Finans.

Første kvartal underbyggede allerede, at Chemometec var godt på vej til at opfylde helårsforventningerne, der dengang i november kun havde opjusteret en gang.

Omsætningen steg i første kvartal 41 pct. til 33,9 mio. kr., og alene i USA steg salget med 88 pct. - blandt andet løftet af et stigende salg til medicinalbranchen, hvor cellebaseret immunterapi vinder stigende indpas i behandlingen af kræft.

"Fremdriften i aktiviteten inden for dette område er væsentlig, da der løbende kommer nye projekter og aktører til som følge af den store tiltro til de fremtidige resultater for denne behandlingsmetode. Chemometec har stort fokus på at udnytte potentialet inden for dette segment, hvor Chemometecs analyseinstrumenter passer godt ind i arbejdsflowet," oplyste Chemometec i november.

Chemometec brager frem igen: Løfter salget med 41 pct

Veloxis-chef om amerikansk godkendelse: En udfordrende rejse, der endte lykkeligt

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier