MedWatch

Indledende forsøg: Skræddersyet vaccine mod hjernekræft er måske muligt

Forskere har testet en terapeutisk vaccine mod aggresiv hjernekræft, blandt andet i et fase 1-forsøg på Rigshospitalet. Men der går lang tid, før der kommer svar på, om vaccinen er effektiv nok til, at den kan bruges i behandlingen.

Foto: Miranda Knox / Stock.Xchng

En vaccine, der virker mod uhelbredelige kræfttumorer i hjernen, kan blive en mulighed engang i fremtiden, indikerer en række indledende forsøg, netop publiceret i det meget anerkendte tidsskrift Nature. Det skriver Videnskab.dk.

I forsøgene har forskere fra en række europæiske lande, deriblandt Danmark, testet, om man kan give patienter en vaccine, som får deres immunsystem til at gå til angreb på sygdomsfremkaldende celler i deres hjernetumorer.

Forskerne viser, at det er muligt at give immunterapeutisk behandling i form af en vaccine, der er specialdesignet til den enkelte patient.

Vaccinen sprøjtes ind i blodbanen og får immunsystemets T-celler til at angribe de muterede celler, der får tumoren til at vokse hos patienter med den meget aggressive hjernekræft kaldet glioblastom.

"Jeg er dybt stolt over det her," siger en af forskerne bag forsøget Hans Skovgaard, der er professor i neuroonkologi, til Videnskab.dk.

"Immunterapi mod glioblastom har generelt givet ret skuffende resultater. Men her viser vi, at det kan lade sig gøre at lave vacciner, der er skræddersyet til de enkelte patienter og få en immunrespons," fortsætter professoren, der er chef for neuroonkologisk team og Strålebiologisk laboratorium på Rigshospitalet i København.

Genkender tumorspecifikke peptider

Hans Skovgaard og de øvrige forskere har samarbejdet på tværs af landegrænser om at udvikle vaccinen, der får kroppens immunforsvar til at genkende peptider, som udtrykkes i cancercellerne.

Hos patienter med hjernetumorer har de sygdomsfremkaldende celler forskellige mutationer og udtrykker derfor forskellige peptider. Det samme gør sig gældende ved langt de fleste andre kræfttyper.

For at lave en vaccine, der kan ramme de enkelte patienters mutationer, har forskerne over en syv måneders periode lavet omfattende analyser af væv fra tumorer og identificeret enkelte patienters peptider.

"Man tager væv ud og analyserer det på alle mulige måder, og så finder man et specifikt peptid, der er enestående for patienten. Derefter kan man lave en vaccine, der er rettet mod netop det peptid," forklarer Hans Skovgaard.

Genmab-partner involveret

De skræddersyede vacciner blev testet på 15 patienter fra Rigshospitalet i København i et såkaldt fase 1 forsøg.

Et fase 1 forsøg viser ikke, om et lægemiddel har vedvarende effekt, og om det er bedre end de behandlinger, der allerede findes. Derfor er der ingen garanti for, at vaccinen mod glioblastom nogensinde kommer i brug i behandlingen.

Forskerne og den tyske medicinalvirksomhed Immatics, der blandt andet samarbejde med danske Genmab, planlægger i øjeblikket at teste, om vaccinen har den ønskede effekt i et fase 2 forsøg.

Hvis vaccinen har den ønskede effekt, kan den senere blive testet i et fase 3 forsøg, hvor forskere undersøger, om den virker bedre end de lægemidler, der allerede bruges mod hjernekræft.

Først derefter kan medicinalvirksomheden forsøge at få vaccinen godkendt til brug.

- DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF VIDENSKAB.DK

Syv immunonkologiske projekter får 29 mio kr fra finansloven 

Genmab går sammen med tysk biotekselskab om immunterapier - betaler 345 mio 

Genmab-boss efter tysk milliardsamarbejde: "Du kan se frem til flere lignende aftaler" 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier