MedWatch

Genmab-partner fik revet 264 mia af sin markedsværdi på grund af Reuters-artikel

En artikel i Reuters om Johnson & Johnson-ledelsens årelange kendskab til, at koncernens babypudderprodukter i visse tilfælde indeholdte asbest, kostede Genmab-partneren 10 pct. af markedsværdien – eller cirka 264 mia. kr. Storkoncern har udsendt et officielt dementi.

Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Mel Evans

I fredags skrev nyhedsbureauet Reuters, at life science-kæmpen Johnson & Johnson i årtier vidste, at der i nogle tilfælde var asbest at finde i selskabets babypudder.

Og selvom analytikere har manet til besindighed og selskabet selv har været ude med et dementi af historien, så affødte det en skarp rekation på aktiemarkedet.

J&J-aktien blev således fredag handlet ned med 10,04 pct. til 133 dollar stykket. Det betød et fald i markedsværdi på cirka 40 mia. dollars - eller omtrent 264 mia. kr. - på en enkelt dag. I den uofficielle handel forud for børsåbning i USA mandag falder aktien i skrivende stund med yderligere 0,5 pct.

Johnson & Johnson, som blandt andet samarbejder med det danske biotekselskab Genmab om markedsføring af kræftlægemidlet Darzalex, er indhyldet i flere tusinde retssager, hvor selskabets talkumbaserede babypudder beskyldes for at have forårsaget kræft i æggestokkene på kvinder.

I juli blev medicinalgiganten dømt til at skulle betale 4,69 mia. dollar i erstatning til 22 kvinder og deres familier på en baggrund.

Reuters har i forbindelse med fredagens artikel gennemgået interne memoer, dokumenter og andre fortrolige dokumenter, som har vist, at selskabet kendte til tilstedeværelsen af små mængder af asbest i sine produkter så tidligt som i 1971.

I en officiel skrivelse udsendt senere på fredagen kalder J&J dog artiklen for "ensidig, falsk og opildnende" og vedholder, at selskabets babypudder er "sikker og asbestfri". Man peger blandt andet på, at studier med mere end 100.000 mænd og kvinder har vist, at talkum ikke forårsager kræft eller asbest-relaterede sygdomme.

Samtidig understreger koncernen, at man har samarbejdet "fuldt og åbent" med det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, og andre regulatoriske myndigheder verden over og givet dem alle de informationer, de har bedt om, i løbet af flere årtier.

Medie: J&J kendte til asbest i babypudder i årtier 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier