MedWatch

Teva tilbagekalder blodtryksmedicin på grund af urenheder

Israelske Teva trækker nu en række kombinationer med blodtryksmedicinen valsartan tilbage fra markedet i USA, efter sidste uges afsløring af, at der endnu en gang er registreret potentielt kræftfremkaldende urenheder i medicinen.

Teva Pharmaceuticals med Kåre Schultz i spidsen trækker blotryksmedicinen valsartan tilbage fra det amerkanske marked efter fund af urenheder. | Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv

Teva Pharmaceuticals, der har danske Kåre Schultz i spidsen, tilbagekalder nu bestemte kombinationer af medicin, hvoraf det blodtryksnedsættende valsartan indgår, tilbage fra det amerikanske marked.

Det skriver FDA i en meddelelse.

Konkret er der tale om valsartan i kombination med hjertemedicinen amlodipin fra Sandoz og valtarsan i kombination med hydrochlorothiazide, der bruges mod hypertension.

Tiltaget kommer som følge af endnu et fund af kræftfremkaldende urenheder i valsartan fra den amerikanske medicinalkoncern Mylan, der får produceret medicinen ved en fabrik i Indien.

Det fik i sidste uge Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, til at trække tilladelsen - den såkaldte EDQM - til fabrikken i Hyderabad i Indien tilbage.

En EDQM - eller European Directorate for the Quality of Medicines and Healthcare - er et certifikat på, at man lever op til europæiske standarder for kvalitet i test og produktion af lægemidler. Dermed er brugen af Mylans valsartan i bund og grund blevet forbudt i EU, gjorde EMA opmærksom på.

EMA tog skridtet, fordi EMA havde fundet urenheder i visse forsendinger af Mylans valsartan fra den indiske fabrik, hvor man har registreret stoffet N-nitrosodiethylamin (NDEA) i medicinen.

NDEA og det lignende stof N-nitrosodimethylamin (NDMA) er allerede blevet opdaget i en række stoffer i samme klasser, de såkaldte sartaner, fra en række producenter. NDEA og NDMA er begge klassificeret som muligt kræftfremkaldende stoffer.

Teva har ikke modtaget nogen rapporter om bivirkninger, der kunne indikere en sammenhæng med brug valsartan, oplyser FDA.

Den amerikanske myndighed råder patienter til at fortsætte med at tage deres medicin, da risikoen for skade – ifølge FDA - kan være højere, hvis behandlingen stoppes straks uden nogen sammenlignelig alternativ behandling,

I Danmark er der ikke er sendt valsartan produceret på Mylans fabrik i handel herhjemme.

EU bremser blodtryksmedicin fra Mylan på grund af urenheder

Overblik: Sagen om forurenet blodtryksmedicin vokser i omfang

EMA finder forurening i nyt blodtryksmiddel fra milliardkoncern

Undersøgelse af blodtryksmedicin udvides: Fire nye stoffer kommer under luppen

Myndigheder finder nyt uønsket stof i forurenet blodtryksmiddel 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier