MedWatch

Samsungs biotekselskab får bøde for regnskabsfifleri - direktør bedt om exit

Det sydkoreanske aktiemarkedstilsyn har pålagt Samsung Biologics at betale 47 mio. kr. i bøde for at have oppustet sine regnskaber kunstigt. Tilsynet anbefaler også, at selskabet fyrer sin adm. direktør, mens en afnotering fra børsen også truer.

De ansatte i Samsung Biologics' datterselskab Samsung Bioepis har blandt andet udviklet en biosimilær version af verdens bedst sælgende lægemiddel, Humira fra Abbvie. | Foto: Samsung Bioepis

Samsung-konglomeratets biotekselskab, Samsung Biologics, får nu en bødestraf fra de sydkoreanske myndigheder, som siger, at selskabet har fiflet med sine regnskabstal forud for sin børsnotering i 2016.

Sydkoreas aktiemarkedstilsyn, SFC, har pålagt Samsung Biologics at betale 47 mio. kr. i bod og anbefaler samtidig, at selskabet fyrer sin adm. direktør Kim Tae-han.

Det skriver branchemediet Fiercepharma.

Ifølge tilsynet ændrede Samsung Biologics i en udregningsmetode i regnskaberne for 2015, året før selskabets børsnotering, hvilket var en medvirkende årsag til, at selskabets resultat gik fra et underskud på 160 mio. kr. i 2014 til et overskud på 11 mia. kr. i 2015.

Det sydkoreanske aktiemarkedstilsyn har nu videregivet sagen til statens justitsministerium og har samtidig sat gang i en undersøgelse, som ifølge Fiercepharma kan resultere i, at Samsung Biologics bliver tvunget til afnotering fra børsen.

Derudover har tilsynet tidligere kritiseret Samsung Biologics' kommunikation om selskabets biosimilære fællesprojekt med Biogen, som går under navnet Samsung Bioepis. I juli sagde tilsynet, at Samsung Biologics ikke havde oplyst aktionærerne tilstrækkeligt om, at Biogen havde en option på at øge sin ejerandel i Samsung Bioepis fra 5,4 pct. til 49,9 pct., som Biogen udnyttede i juni.

Samsung Biologics fastholder, at det er selskabets "faste overbevisning, at Samsung Biologics ikke har brudt nogen regnskabsregler overhovedet."

Selskabet har nu planer om at føre en retssag i håb om at frigøre sig fra anklagerne.

Samsung Biologics' revisorer KPMG og Deloitte har også modtaget bøder fra det sydkoreanske aktiemarkedstilsyn i sagen.

Samsung har gennem sit biotekselskab blandt andet udviklet en biosimilær version af verdens bedst sælgende lægemiddel, Humira, i samarbejde med Biogen.

Det koreanske megakonglomerat annoncerede for nyligt, at det ville skyde 145 mia. kr. over tre år i blandt andet sin bioteksatsning.

Samsung skruer op for sit sats på biologiske og biosimilære lægemidler

Biogen køber op for 4,5 mia i Samsung-partnerskab om biosimilære midler

Abbvie forsinker biosimilær konkurrent til storsællert indtil 2023 med ny aftale 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier