MedWatch

Amerikansk hær vil finansiere gode ideer i Københavns life science-sektor

Den amerikanske hær besøgte København for at lede efter overset, medicinsk forskning inden for krigsrelaterede lidelser, som militæret tilbyder at finansiere hele vejen igennem de kliniske faser.

Den amerikanske hær er opsat på at støtte udviklingen af nye behandlinger, som kan komme USA's militær og allierede styrker til gode. | Foto: AP Photo/Massoud Hossaini

Står du med en medicinsk idé, der er klar til at blive afprøvet præklinisk eller klinisk, og som måske har relevans i militær sammenhæng, så har du mulighed for at få penge fra en noget utraditionel kant.

Den amerikanske hær er nemlig på udkig efter gode idéer og var senest til stede på Bio-Europe-kongressen i København for at finde mulige, nye investeringsemner i den danske og europæiske bioteksektor.

"Vi har brug for ting, som måske ikke altid i begyndelsen er et oplagt mål for den typiske kommercielle industri," siger Dawn Rosarius, der er ansvarlig for at finde investeringsemner for U.S. Army Medical Research and Materiel Command (USAMRMC), til MedWatch.

"Vi leder altid efter nye muligheder. Innovative idéer. Vi leder efter nye måder at tænke på, og det har vi set noget af i den her uge," siger hun videre.

Og den amerikanske hær kommer til København med en sund portion penge - nok til at køre gode idéer hele vejen igennem de kliniske studier frem til godkendelse hos de amerikanske sundhedsmyndigheder.

"Vi kan finansiere det hele, men vores mål er at finde partnere, som vil være med til at finansiere det. Normalt finansierer vi ikke 100 pct.," siger Dawn Rosarius.

Går efter krigsrelaterede lidelser

U.S. Army Medical Research and Materiel Command finansierer naturligt nok primært idéer og opfindelser, der kan afhjælpe lidelser, som har relevans for militæraktioner.

Dawn Rosarius fremhævede under sin præsentation på Bio-Europe områder som ortopædi, rygsøjleskader, hjerneskader, blødninger, høretab, muskelreparation, forbrændinger og "golfkrigssyndromet" - en gruppe af uforklarede kroniske lidelser, som har ramt veteraner fra Golfkrigen i 90'erne.  

Samtidig nævner hun også vacciner mod vira, som kun findes i specifikke områder i verden, og som langt størstedelen af verdens befolkning aldrig kommer i kontakt med, men som amerikanske soldater eksempelvis kan blive udsat for.

Derudover har den amerikanske kongres også bedt USAMRMC om at sponsorere kræftforskning, fortæller Dawn Rosarius, omend det ikke har en specifik forbindelse til militæret.

Gunstige vilkår

Vilkårene for at modtage penge fra den amerikanske hær til et projekt er umiddelbart gunstige for opfinderen. 

"Hver kontrakt er forskellig, men hvis opfinderen udvikler et lægemiddel eller en vaccine, så vil vi som regel sige, at det er fint, at de ejer IP-rettighederne. Men hvis deres firma lukker, vil den amerikanske stat gerne overtage rettighederne, så vi kan sælge det til nogen andre, der kan fortsætte arbejdet. Sådan er den typiske aftale," siger Dawn Rosarius.

Hun er overbevist om, at der gemmer sig masser af gode idéer i forskningsmiljøet, som bliver overset, fordi de ikke har et soleklart kommercielt potentiale.

"Det er helt sikkert. Vi ser det hele tiden. Vi ser det i USA, og vi ser det her i Europa," siger Dawn Rosarius.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier