MedWatch

Merck dropper biosimilær version af Sanofis insulin-blockbuster Lantus

En biologisk efterligning af franske Sanofis storsælgende basalinsulin Lantus lægges nu i graven. Det nuværende prismiljø i insulinsegmentet i USA har været det springende punkt, og analytikere er ikke overraskede over beslutningen.

Foto: /ritzau/AP/Daniel Hulshizer/

Den franske medicinalkoncern Sanofi har fået en udfordrer mindre at bekymre sig om for sit storsælgende, men pressede insulinprodukt Lantus (insulin glargin).

Amerikanske Merck/MSD og selskabets sydkoreanske partner Samsung Bioepis har udviklet den biosimilære version af insulin glargin Lusduna, men nu har man ifølge Fiercepharma lagt det projekt i graven.

Samsung Bioepis afslørede udviklingen i en børsmeddelelse i sidste uge, skriver mediet.

Det er Merck, der har afsluttet partnerskabet om udvikling og kommercialisering af Lantus-efterligningen, og en talsperson for medicinalkoncernen siger til Fiercepharma, at man betaler 155 mio. dollars (1 mia. kr.) til sin partner for at dække de investeringer, de har lavet i projektet indtil videre.

De to selskaber vil fortsat samarbejde om biosimilære versioner af en række andre lægemidler inden for onkologi og immunologi.

Et markant prispres

Mercks beslutning skyldes, at der er kommet et stort pres på priserne på insulin i særligt USA i de senere år, og i en email til mediet skriver selskabet, at man grundigt har overvejet det nuværende og fremtidige marked for biosimilær Lantus, herunder de "forventede priser og produktionsomkostningerne."

Det øgede prispres i segmentet skyldes ikke mindst, at de første biologiske efterligninger af insulinpræparater allerede er kommet på gaden.

Eli Lilly og Boehringer Ingelheim har lanceret sin Lantus-kopi, Basaglar, i både USA og EU, hvilket har bevirket, at originalpræparatet er gået markant tilbage.

I første kvartal i år faldt Sanofis salg af Lantus med 30 pct. i USA og 13 pct. i hele verden, skriver Fiercepharma.

Prispresset har dog også bredt sig til andre produkter i basalinsulinsegmentet, og det kan også mærkes af danske Novo Nordisk og deres produkter Tresiba og ikke mindst den ældre Levemir.

Sanofi har svaret igen på den biosimilære trussel til sit flagskibsprodukt ved at lancere en kopi af Eli Lillys måltidsinsulin Humalog under navnet Admelog.

Lilly og Sanofis produktionskapacitet har sammen med aggressive rabatter skabt et meget svært prismiljø."

David Maris, medicinalanalytiker for Wells Fargo.

Endnu en rival i kulissen

Prispresset er altså til at tage og føle på i insulinsegmentet i disse år, og ifølge Fiercepharma var analytikerkorpset heller ikke specielt overraskede over Mercks beslutning.

"Lilly og Sanofis produktionskapacitet har sammen med aggressive rabatter skabt et meget svært prismiljø," skrev Wells Fargo-analytiker David Maris ifølge mediet i et notat til bankens kunder i fredags.

Han mener, at udviklingen også lover skidt for amerikanske Mylan og indiske Biocon, der ligeledes udvikler en Lantus-kopi, som allerede er godkendt under navnet Semglee i EU.

"Hvis Samsung Bioepis og Merck ikke kan få økonomien til at hænge sammen, så bør man efter vores mening være skeptisk omkring Mylan og Biocons chancer for væsentlig succes," tilføjer analytikeren.

Umer Raffat fra Evercore ISI påpeger dog, at det alt andet lige er bedre for Mylan og Biocon med en konkurrent mindre og understreger, at det indiske selskab har en stærk position på insulinområdet i en række vækstmarkeder.

FDA afviser at godkende ny kopi af Sanofis insulin-blockbuster 

Sanofi kan se frem til mere kopikonkurrence til insulin-blockbuster 

Sanofi sagsøger endnu engang Merck for patentkrænkelse 

FDA giver grønt lys til ny Lantus-kopi 

Nu sender Novo-rival billig insulin ud på det amerikanske marked 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier