MedWatch

Amerikanske sundhedsgiganter får grønt lys til fusion vurderet til 445 mia kr

Det amerikanske justitsministerium har sagt god for, at landets næststørste pharmacy benefit manager kan opkøbe landets tredjestørste udbyder af sundhedsforsikringer for 445 mia. kr.

Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Richard Drew/

I december sidste år annoncerede selskabet CVS, at man havde indgået en aftale om at opkøbe selskabet Aetna for 69 mia. dollars - svarende til 445 mia. kr. ved aktuelle valutakurser.

Og nu er sammenlægningen af de to selskaber rykket et stort skridt nærmere, da det amerikanske justitsministerium har sagt god for den. Det skriver en lang række amerikanske medier.

CVS driver en af de største apotekerkæder i USA og råder over en såkaldt pharmacy benefit manager (PBM), som er den næststørste i landet. PBM'er er selskaber, der forhandler priser med medicinalselskaber og udarbejder tilskudslister for sundhedsplaner fra forsikringsselskaber.

Aetna er USA's tredjestørste sundhedsforsikringsselskab, og sammenlægningen af de to selskaber forventes at skabe enorme ændringer på det amerikanske sundhedsmarked. Her har man allerede set en markant konsolidering i de senere år, som har givet betalerne i landet betydeligt mere magt til at presse medicinalselskabernes priser.

CVS og Aetna har fået godkendelsen fra justitsministeriet, efter Aetna tidligere i år gik med til at sælge sin sundhedsplan i det såkaldte Part D af det offentlige sundhedsprogram Medicare til selskabet WelCare Health Plans. Det skriver CNBC.

Medicare Part D er den eneste del af den offentlige sundhedskanal, hvor der må forhandles priser direkte med medicinalselskaberne.

Når fusionen går endeligt igennem vil det være den største handel nogensinde i den amerikanske sektor for sundhedsforsikringer. Den nuværende rekord er landets største PBM Express Scripts' køb af Medco for 29 mia. dollars i 2012, skriver CNN Business.

Koncentrering af købekraften

I foråret indgik forsikringsselskabet Cigna dog en aftale om at købe netop Express Scripts for 67 mia. dollars, og den handel fik i midten af september ligeledes grønt lys fra justitsministeriet.

Herudover har der også været forlydender om, at varehusgiganten Walmart - USA's største arbejdsgiver - ville prøve at købe PBM'en Humana, som er den største aktør i Medicare Part D-segmentet.

Tidligere direktør for Novo Nordisk i USA, Jesper Høiland, som nu styrer et biotekselskab i landet, har tidligere over for MedWatch vurderet, at den konsolideringsbølge, der skyller ind over det amerikanske sundhedsmarked, vil få enorme konsekvenser.

”De sidste 3 år er der sket mere end i de foregående 30 år, og de næste 12 måneder vil der ske mere end i de foregående tre år, for der vil du se de tre store komme i spil. Det vil flytte rundt på en masse ting og koncentrere købekraften," sagde han tidligere på året.

USA's største apotekerkæde vil lave milliardfusion med sygekasse 

Dansk biotekboss i USA: Farmaselskaberne ligger som de har redt 

Farmabosser sætter sig på den anden side af forhandlingsbordet i USA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier