MedWatch

Halvdelen af Medicinrådet har forbindelser til industrien

Otte ud af Medicinrådets 15 medlemmer har forbindelser til medicinalindustrien i form af aktier, pårørende ansat i de virksomheder, hvis medicin rådet skal vurdere, eller lignende.

Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix

Habilitetspolitikken hos Medicinrådet møder nu endnu en gang kritik. Det kommer efter at Jyllandsposten skriver, at otte ud af rådets 15 medlemmer på den ene eller den anden måde har forbindelser til medicinalindustrien, som potentielt kan gøre dem mere positivt indstillede overfor de selskaber, hvis lægemidler de skal vurdere.

Forbindelserne strækker sig fra deciderede aktieposter i industrien til pårørende med jobs i blandt medicinalselskaberne. Og det møder kritik fra blandt andre organisationen Læger Uden Sponsor, hvor repræsentant Kristine Rasmussen udtrykker frygt for industriens påvirkning af Medicinrådets beslutninger.

En af Medicinrådets læger, som har forbindelser til industrien er Claus Brøckner Nielsen, og han ryster på hovedet af kritikken, og påpeger, at man allerede i Medicinrådet lægger vægt på, at eventuelt samarbejde med industrien skal ligge mindst to år tilbage i tiden.

”Der er jo ikke nogen lægefaglig direktør i Danmark, der ikke på et eller andet tidspunkt har haft noget med medicinalindustrien at gøre. Jeg har forsket meget og været blandt eksperterne inden for nyre- og hjerteområdet. Så det er klart, at jeg har samarbejdet med industrien og holdt foredrag. Det tror jeg, at vi alle sammen har,” siger han.

Også Morten Friel, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet er tilfreds med den habilitetspolitik, som rådet benytter nu.

Medicinalselskaber kritiserer Medicinrådet: Risikerer at bryde loven 

Efter habilitets-bøvl og Spinraza-sag: Medicinrådet ansætter en journalist 

Medicinrådets eksperter: Blødermiddel fra Roche har "vigtig klinisk merværdi"

Medicinrådet vil udvide med sundhedsøkonom 

Mere fra MedWatch

Nye insulintilskud bekymrer Diabetesforeningen

Diabetesforeningen er utilfredse med Medicintilskudsnævnets indstilling til en revurdering af tilskud for diabetesmidler, som patientforeningen anser som en spareøvelse uden hensyntagen til patienterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier