MedWatch

Finansmand vil få rige London-familier til at investere i danske biotekselskaber

Velhavende familier i udlandet står på spring for at investere i lovende, danske life science-firmaer, siger Martin Rasmussen, der i 25 år har skaffet kapital til virksomheder hos investeringsbanker i London og nu har sit eget firma. Han overbeviste i maj en britisk rigmandsfamilie til at skyde millioner i københavnske Immunitrack.

Martin Rasmussen tog på vegne af Immunitrack kontakt til en britisk rigmand, som endte med at skyde et millionbeløb i selskabet. | Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Da biotek- og kontraktforskningsselskabet Immunitrack i maj modtog en millioninvestering, kom den fra en upåagtet rigmand, som bor i London, og som egentlig ikke har life science som spidskompetence.

Den utraditionelle investor kom ombord, da den københavnske virksomhed gennem en fælles ven blev introduceret til en dansker i London ved navn Martin Rasmussen, som har sat sig for at overbevise rige familier i storbyen om at investere i danske life science-selskaber.

"Når virksomheder bliver solgt, og familier bliver meget rige, så er der en tendens til, at de gerne vil gøre noget godt. Det lyder banalt, men der er en skare af mennesker, der har tjent utrolig mange penge i en anden branche end life science, som får lyst til at forstå, hvordan de kan hjælpe til at gøre verden et bedre sted," siger Martin Rasmussen til MedWatch.

På den måde fremstår medicin, biotek og medico som et oplagt sted at investere, siger Martin Rasmussen, som er sikker på, at Immunitrack ikke er det eneste danske life science-selskab, der kan hente penge hos ukendte, udenlandske rigmænd.

"Jeg tror, at vi kan gentage det her med andre danske selskaber," siger han.

Kan gøre det igen

Martin Rasmussen er født og opvokset i Danmark, men har boet 25 år i London, hvor han har levet af at sætte lovende virksomheder i forbindelse med sultne investorer - først hos den schweiziske investeringsbank UBS og siden hos en filial af den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

For tre år siden tog han et kort ophold i Danmark for at stable designfonden Danish Ventures på benene i samarbejde med Erhvervsministeriet og kapitalforvalteren Dansk OTC, som siden er rodet ud i flere skandalesager om blandt andet kursmanipulation, og Martin Rasmussen forsikrer derfor også, at han ikke længere har noget med Dansk OTC at gøre.

Der er en skare af mennesker, der har tjent utrolig mange penge i en anden branche end life science, som får lyst til at forstå, hvordan de kan hjælpe til at gøre verden et bedre sted

Martin Rasmussen, ejer af Rasmussen Associates LLP

I dag er han i stedet tilbage i London i en nystiftet fond ved navn Rasmussen Rosenberg Gotthard Capital Partners og som sin egen chef under navnet Rasmussen Associates LLP, hvor han i første omgang hjalp Immunitrack med kontakt til mere velkendte venturefonde og institutionelle investorer.

"Vi tog en runde blandt de ret typiske, nordiske life science- og medicofonde, og vi kom ind i et relativt godt forløb. Men de ville alle sammen gerne se mere fra Immunitrack, før de eventuelt investerede. Derfor tog jeg en ny runde på vegne af Immunitrack og fandt to-tre familier, der i princippet var interesseret i at investere," siger Martin Rasmussen, og fortsætter:

"Men kun én forstod Immunitracks projekt. Den familie kunne se meningen i selskabet. Jeg havde møder i London flere gange med ham i familien, der havde skabt formuen, og han blev virkelig bidt af det. Og på et tidspunkt kom gutterne fra Immunitrack over i den her kæmpe ejendom i Chelsea, hvor familien havde sit kontor."

Ekspertise fra anden hånd

Den britiske rigmand blev så opsat på at være en del af Immunitracks projekt, at han både har investeret millioner i den danske virksomhed og betalt et års bestyrelsesløn til Glaxosmithkline-veteranen Robin Campbell, som nu bruger sin life science-erfaring til at vejlede Immunitrack på rigmandens vegne.

Derfor begræder Immunitracks adm. direktør Stephan Thorgrimsen heller ikke, at selskabet ikke fik en nordisk investor med ekspertise i life science ind i denne omgang.

"Den kunnen, vores investor ikke besidder, har han fundet nogen, der besidder, som kan varetage hans og virksomhedens interesser," siger Stephan Thorgrimsen.

"Vi har været heldige at få en investor, som er langsigtet. Han er ikke opsat på at sælge ud inden for de næste fire-fem år. Han er opsat på, at virksomheden skal kunne trives og gro. Derfor har han også fundet en person til bestyrelsen, der er et aktiv for virksomheden, og som hjælper os med at tænke vores case igennem, aflæse rapporter, deltage i konferencer og så videre," siger han.

Martin Rasmussen medgiver, at Immunitrack formentlig ville få bedre adgang til det danske life science-miljø med en nordisk investor, men han mener, at der er andre fordele ved at have en udenlandsk investor.

"I stedet får Immunitrack ekspertise og adgang i England og USA, fordi vi har lavet den her konstellation med Robin Campbell. Og de har fået pengene til at bygge et større laboratorie i Danmark, få ro på og fokusere på forretningen. Så er der ikke lige en nordisk investor bag, men det kan der jo komme i næste runde," siger Martin Rasmussen.

Den kunnen, vores investor ikke besidder, har han fundet nogen, der besidder, som kan varetage hans og virksomhedens interesser

Stephan Thorgrimsen, adm. direktør i Immunitrack

Derfor opfordrer både han og Stephan Thorgrimsen flere unge biotek- og medicoselskaber til at udvide horisonten, når det kommer til at finde en investor.

"Lad os åbne dørene for udenlandske investorer. Så får de nordiske fonde og institutionelle investorer også lidt konkurrence," siger Martin Rasmussen.

"Hvis man begynder at tænke i de her baner, så bliver spillepladsen pludselig lidt større," siger Stephan Thorgrimsen.

Passionen i orden

For at komme i betragtning til en investering fra en rigmandsfamilie, må man som iværksætter og virksomhedsstifter først og fremmest vise, at motivationen er på plads, siger Martin Rasmussen.

"Det er meget vigtigt, at stiftere har den rigtige indstilling. Gutterne fra Immunitrack var meget sultne. De havde nærmest pantsat deres lejligheder for at komme i gang og få stiftet deres selskab. De havde en kærlighed for faget, en risikovillighed, en passion og en lyst til at komme videre. De satte med andre ord kryds ved alle de rigtige kasser," siger Martin Rasmussen.

Derudover har danske opstartsselskaber med en god idé og et lovende potentiale ifølge Martin Rasmussen en fordel i forhold til andre selskaber, simpelthen fordi de er danske.

"Der er en bevågenhed omkring Norden og den måde, vi gør tingene på. Om det er fordi, vi er veluddannede, at det er lettere at drive en virksomhed til et kritisk niveau, eller at der er en god symbiose mellem uddannelsesinstitutioner og medicinalindustrien, det skal jeg ikke kunne sige," siger Martin Rasmussen.

"Jeg tror, at vi fortsat kan dirigere internationale investorer ind i Norden, for tingene er ordentlige her. Der er gennemsigtighed, og folk er motiveret ikke kun af at tjene mange penge, men også af at få ting til at ske og hjælpe mennesker," fortsætter han.

Hos Immunitrack og Stephan Thorgrimsen er meldingen klar: Han er godt tilfreds med, at selskabet landede både frisk kapital og en biotekveteran i bestyrelsen.

"Det vil jeg helt klart anbefale," siger Stephan Thorgrimsen.

Kontraktforskere fra København får millioner fra britisk investor 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier