MedWatch

Hollandske aktivister angriber italiensk medicinalselskab over prisstigning på 500 pct

En gruppe af aktivistiske læger og sundhedsgrupper i Holland slår ud efter et italiensk medicinalselskab, der har hævet prisen på et livsvigtigt lægemiddel med 500 pct.

Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv

Læger og NGO-folk er i Holland gået sammen om at få sat gang i en undersøgelse af det italienske medicinalselskab Leadiant Biosciences for potentielt misbrug af deres position i markedet. Undersøgelsen angår lægemidlet chenodeoxycholic acid (CDCA), som er gået fra en pris på 300 euro til 150.000 euro per år siden selskabet fik godkendt midlet til behandling af sygdommen cerebrotendinous xanthomatosis (CTX).

Det skriver Financial Times.

Prisstigningen er kommet efter Leadiant fik en godkendelse fra det europæiske lægemiddelagentur, EMA, i 2017 på brugen af midlet til behandling af cerebrotendinous xanthomatosis (CTX), en sjælden fedtlagringssygdom. En manøvre, der ligner den som gjorde amerikaneren Martin Shkreli så berygtet for nogle år siden med midlet daraprim.

CDCA har været på markedet siden 70’erne, og har i årevis været udskrevet til CTX-patienter off-label for at forhindre demens og anfald blandt patienterne. I Holland er det kun 55 personer, som modtager midlet.

Efterfølgende har Amsterdam Medical Center forsøgt at opstarte en konkurrerende produktion af midlet, men Leadiant har anmeldt dem til myndigheder for mindre urenheder i produktionen. Centret har dog svoret at starte produktionen op igen, hvis Leadiant holder fast i prisen på 150.000 euro.

Martin Shkreli blev dømt, men hans pille blev aldrig sat ned i pris

Konkurrencerådets politianmeldelse af CD Pharma har principiel karakter

Medicinalfirma politianmeldt for 20-dobling af medicinpris 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier