MedWatch

Danske investorer er årsag til life science-branchens kærlighed til svenske børser

Danske virksomheder i life science-industrien har i stor stil fravalgt børsmarkedet i Danmark, og det skyldes de danske investores manglende interesse, lyder det fra flere selskaber, der er gået på børsen i Sverige.

Da 2curex i november 2017 gik på børsen, skete det på Firsth North i Stockholm. | Foto: Nasdaq

Virksomheder i life science-branchen er i Sverige garanteret en langt større interesse blandt investorerne end i Danmark.

Sådan lyder det samstemmende fra en stribe af de danske selskaber i biotek-, medico- og medicinalbranchen, der de senere år har vendt blikket mod det svenske børsmarked i deres forsøg på at rejse kapital til det bekostelige arbejde at udvikle nye produkter på sundhedsområdet, hvor kravene til dokumenteret effekt er høje.

"Nasdaq i Stockholm er en uhyre aktiv platform, så det var simpelthen for at få adgang til et likvidt marked," lyder det således fra Ole Thastrup, adm. direktør i 2curex, der blev børsnoteret på First North i Stockholm i november 2017.

Det billede bekræfter Anders Ljungqvist fra Rhovac, der gennem en børsnotering i 2016 på Aktietorget, der i dag kendes som Spotlight, har finansieret den foreløbige udvikling af en immunterapeutisk kræftvaccine.

"I Sverige fandt vi investorer, der troede på os," siger han.

Børsbaby fravalgte dansk Spotlight

Begge selskaber sætter dermed ord på deres frygt for netop det scenarie, der har ramt de seneste to danske life science-virksomheder, der er gået på børsen i Danmark, diagnostikselskabet Virogates og biotekvirksomheden Orphazyme.

For begges vedkommende har børslivet nemlig været kendetegnet ved lav handelsaktivitet, der for Virogates vedkommende nåede sit lavpunkt tidligere på måneden, hvor kun en enkelt handel fandt sted, og 50 af selskabets aktier skiftede hænder for 4300 kr.

Det er da også netop med ambitionen om at skabe mere aktivitet, at Spotlight har meldt sin ankomst i Danmark, hvor minibørsen håber at tage de tage de svenske investorer, som i forvejen er vant til at investere i vordende virksomheder, med til Danmark.

Men Spotlight har trods den første notering i Danmark endnu til gode at bevise sit værd på dansk jord, lyder det fra Nils Brünner, adm. direktør i Scandion Oncology, der til efteråret bliver den næste danske virksomhed på de svenske børslister.

"Vi vurderede, at risikoen ved at være et af de første selskaber på Spotlight i Danmark var for stor. Derfor valgte vi det sikre og lader os notere i Sverige," sagde han således til MedWatch, da børsplanerne i august blev kendt.

Inden valget af Spotlight-børsen havde Scandion Oncology overvejet First North i København, som dog blev fravalgt på grund af netop manglen på aktivitet.

Fortryder ikke

Fra de mere erfarne børsselskaber lyder vurderingen dog, at den danske aktiekultur aktuelt er under forandring. Og det kan danne grundlag for, at flere danske virksomheder i fremtiden vælger de danske investorer til, lyder det.

"Jeg tror, at flere danskere er ved at få øjnene op for, at de mindre børser og selskaber også er interessante. Jeg fornemmer, at viljen og interessen er der," siger Anders Ljungqvist, der trods noteringen i Sverige også har optrådt ved arrangementer for danske investorer, der dog kun udgør godt 5 pct. af investorerne i biotekselskabet.

Ole Thastrup, 2curex, deler vurderingen af en spirende danske aktiekultur. Knap et år efter børsnoteringen af hans selskab fortryder han dog ikke valget af First North i Sverige.

"For et dansk selskab som os havde det nok været mere naturligt at blive noteret i Danmark, men jeg er simpelthen så glad for, at det blev i Sverige. I dag ville jeg virkelig være ked af, at være det svenske marked foruden," siger han og fremhæver desuden en mere stifter-venlig børskultur hinsidan.

"Den alternative løsning var at hente et meget større beløb fra eksempelvis venture-investorer, men jeg kan godt lide idéen om kun at udbyde en overkommelig del af selskabet, så man som grundlægger fortsat har en betydelig indflydelse på driften," siger han.

2curex rejste ved noteringen cirka 14 mio. danske kr.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier