MedWatch

Pfizer skoser konkurrenter for "falsk og vildledende" omtale af biosimilære midler

I et brev til de amerikanske sundhedsmyndigheder kritiserer Pfizer konkurrenterne Amgen, Genentech og Janssen for at skabe tvivl om sikkerheden ved biosimilære lægemidler.

Foto: Gregory Bull/AP/POLFOTO/arkiv

Den amerikanske medicinalgigant Pfizer langer nu ud efter en række konkurrenter, som selskabet beskylder for at vildlede patienter og skabe tvivl om sikkerheden ved at benytte biosimilære lægemidler.

Det fremgår af et brev, som Pfizer har sendt til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, hvori Pfizer opfordrer FDA til at konkretisere reglerne for, hvordan medicinalselskaber må omtale biosimilære lægemidler.

USA's lovgivning definerer biosimilære lægemidler som "i høj grad tilsvarende og uden klinisk betydningsfulde forskelle" sammenlignet med originalmidlet.

Men Pfizer mener, at både Amgen, Genentech og Janssen for nyligt har udgivet information til offentligheden, som ikke stemmer overens med den beskrivelse, og som Pfizer derfor kalder "falsk og vildledende."

Æbler og æbler

Pfizer fremhæver et eksempel fra Amgens Twitter-konto, hvor selskabet har skrevet:

"Biologiske eller biosimilære midler? Det er ikke bare æbler og æbler. Mens biosimilære midler i høj grad kan være tilsvarende til deres biologiske referenceprodukter, så er der stadig en chance for, at patienter reagerer forskelligt."

Samtidig fremhæver Pfizer et eksempel fra Genentech, der har skrevet på sin hjemmeside, at "FDA påkræver, at et biosimilært middel i høj grad skal være tilsvarende, men ikke identisk med den eksisterende biologiske medicin."

Her mener Pfizer, at Genentech vildleder offentligheden ved ikke at nævne, at biosimilære midler ikke har nogen klinisk betydningsfulde forskelle.

Lignende eller identisk

Pfizer langer også ud efter Janssen, der i materiale om sit antinflammatoriske, biologiske lægemiddel Remicade har skrevet til patienter, at "din læge måske vil bede dig skifte til et biosimilært middel, der virker på en lignende måde."

Her mener Pfizer igen, at det er vildledende at sige, at midlet virker på "en lignende måde," da det er et krav fra FDA, at biosimilære midler har samme virkningsmekanisme som originalmidlet, og derfor altså i Pfizers optik virker på samme måde.

Pfizers første FDA-godkendte biosimilære lægemiddel var netop en biosimilær version af Remicade med navn Inflectra.

USA's politikere barsler med ny lov: Reklamer for medicin skal indeholde en pris

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier