MedWatch

USA's politikere barsler med ny lov: Reklamer for medicin skal indeholde en pris

Det amerikanske senat har vedtaget en lovændring, som vil betyde, at prisen på et lægemiddel skal fremgå af reklamer for det pågældende lægemiddel. Lovændringen skal nu til afstemning i Repræsentanternes Hus.

Chuck Grassley (th.), amerikansk senator fra det demokratiske parti og delstaten Iowa, er en af personerne bag en ny lovændring, som skal gøre medicinpriser mere gennemsigtige for offentligheden. | Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Når medicinalfirmaer i USA reklamerer for medicin over for den amerikanske befolkning, skal det fremover ske med et prisskilt.

Det mener i hvert fald både republikanere og demokrater i det amerikanske senat, som i fællesskab har vedtaget en ny lovændring, der påkræver medicinalfirmaer at afsløre listeprisen på et lægemiddel i reklamer for det pågældende lægemiddel.

"Det, vi prøver at gøre, er ret simpelt. Det er sund fornuft at indføre gennemsigtighed i medicinpriser," skriver Chuck Grassley, demokratisk senator fra delstaten Iowa, som sammen med Dick Durbin, republikansk senator fra delstaten Illinois, har stået i spidsen for reglen.

"Vi bygger videre på det, som medicinalindustrien allerede gør. I deres reklamer uddanner virksomhederne forbrugerne om nye lægemidler og deres bivirkninger. Den her lov går et skridt videre ved også at uddanne offentligheden om priser," skriver han videre.

Et skridt endnu

Lovændringen omfatter kun receptpligtige lægemidler, og den bliver først vedtaget, hvis også Repræsentanternes Hus siger god for den.

Dick Durbin er dog overbevist om, at det bliver tilfældet.

"Det her forslag blev støttet af demokratiske og republikanske senatorer, American Association of Retired Persons, American Medical Association, USA's sundhedsforsikringer, 76 pct. af det amerikanske folk, præsident Donald Trump og det amerikanske sundhedsministerie. Den eneste gruppe som var imod det? Big Pharma," skriver Dick Durbin i en pressemeddelelse.

Ifølge det amerikanske branchemedie Fiercepharma så har den amerikanske brancheforening PhRMA modsat sig foreslaget med en begrundelse om, at listepriserne "ikke vil komme patienterne til gode, da de ofte ikke er de samme priser, som sundhedsforsikringerne betaler, og generelt ikke er en god indikator for, hvad patienterne skal betale ved apoteksdisken."

USA's sundhedsminister: Vi kan gøre op med medicinrabatter 

Merck lover prisfald efter Trumps kritik - men kun på mindre og fallerede produkter

Pfizer udskyder planlagte prisstigninger efter kritik fra Trump - andre hæver prisen

Trump-minister står fast: Medicinalfirmaer sænker snart sine priser frivilligt

Dansk biotekboss i USA: Farmaselskaberne ligger som de har redt

Derfor får USA's mellemmænd kritik af Novo Nordisk, FDA's chef og patienter 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier