MedWatch

Medicinalfirma har sagsøgt amerikansk delstat over brug af lægemidler til dødsstraf

Amerikanske Alvogen har slæbt den amerikanske delstat Nevada i retten, fordi delstaten vil bruge selskabets lægemiddel til at udøve dødsstraf på en morddømt person.

Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv

Det amerikanske medicinalselskab Alvogen er langt fra tilfreds med, at delstaten Nevada vil bruge selskabets bedøvelsesmiddel midazolam til at udøve dødsstraf på den morddømte Scott Raymond Dozier.

Alvogen har sagsøgt Nevada, da selskabet mener, at delstaten har tilegnet sig midlet på en falsk præmis.

Omvendt beskylder Nevada Alvogen for at lægge en grundløs sag an for af politiske årsager at forhindre staten i at udøve dødsstraf.

Det skriver det amerikanske branchemedie Fiercepharma.

Sagen er hurtigt vokset i omfang og politisk betydning, da begge sider af sagen har fået opbakning fra kolleger.

Et andet medicinalselskab, Hikma, har således indsendt en hasteanmodning om at deltage i sagen på Alvogens side, da Hikma producerer det smertestillende middel fentanyl, som Nevada vil bruge sammen med midazolam og et andet middel i en dødelig cocktail, der skulle tage livet af Scott Raymond Dozier.

Samtidig har 15 andre amerikanske delstater erklæret deres støtte til Nevada, og beskylder samtidig Alvogen for at forsøge at omgås loven som del af en "guerillakrig mod dødstraffen."

"Hvis Alvogen får lov at lykkes, så er der en reel risiko for, at medicinalselskaber - opildnet af anti-dødsstrafsaktivister og forsvaret (til den dødsdømte, red.) - vil oversvømme domstolene med indsigelser i sidste øjeblik hver gang en delstat forsøger at lade retfærdigheden ske fyldest," skriver de 15 delstater i Nevadas forslag.

Som konsekvens af retssagen har en dommer ved Nevadas øverste domstol beordret, at likvideringen af Scott Raymond Dozier udsættes midlertidigt.

Dødstraffen til Scott Raymond Dozier vil udgøre delstaten Nevadas første likvidering i 12 år, hvis den bliver udført.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier