MedWatch

Spareplan hos indkøbsgigant rammer medicinalselskaber

Express Scripts har udelukket 48 lægemidler i et forsøg på at spare sine kunder for udgifter på godt 15 mia. kr. næste år, og det er skidt nyt for blandt andre medicinalkæmperne Abbvie, Gilead og Pfizer.

Foto: Express Scripts/PR

Den amerikanske indkøbsgigant Express Scripts, der rådgiver en lang række amerikanske sygekasser, og som er USA’s største aktør for indkøb af lægemidler til sundhedsprogrammer, har udelukket 48 nye lægemidler fra sin tilskudsliste for 2019.

Af de ekskluderede lægemidler er 22 valgt fra på bekostning af generiske versioner af selvsamme midler, 12 har fået det røde kort som følge af rivaler, der gør brug af samme aktive substans, men til en lavere pris, mens 11 er røget af listen til fordel for biosimilære alternativer.

Navnlig lægemidler indenfor leverbetændelse - hepatitis C - og hiv har fået indkøbsorganisationens spareiver at mærke.

Således vil lægemidlet Mavyret fra amerikanske Abbvie til behandling af samtlige genotyper af hepatitis C ikke længere være berettiget til tilskud - det vil omvendt det konkurrerende hep C-middel Epclusa fra Gilead Sciences og det tilsvarende Zepatier fra Merck.

Ren jubel er det imidlertid ikke for Gilead Sciences. For mens selskabets middel til behandling af levervirussen hepatitis C er ny på listen, så er det modsatte tilfældet for Gileads milliardomsættende HIV-behandling Atripla.

På HIV-området vil Express Scripts i 2019 i stedet favorisere andre behandlinger fra Gilead såvel som produkter fra Glaxosmithkline og kopigiganten Mylan.

Medicinalindustrien får skarp kritik

Det blodfortyndende præparat Prodaxa fra Boehringer Ingelheim til behandling af tilbagevendende slagtilfælde forårsaget af blodpropper er også røget ud i kulden, ligesom japanske Daiichi Sankyos middel Savaysa, der skal sænke risikoen for slagtilfælde og blodpropper ved patienter med atrieflimren, er det.

Det efterlader markedslederne Eliquis fra Pfizer og Bristol-Myers Squibb samt multiblockbusteren Xarelto fra Johnson & Johnson med et endnu større mulighedsrum til at sætte sig tungt på det amerikanske marked for blodfortyndende medicin.

Blandt de ekskluderede lægemidler på tilskudslisten for 2019 er også potensmidlet Viagra fra amerikanske Pfizer, som Express Scripts har valgt fra til fordel for en generisk version af den populære blå pille mod rejsningsproblemer hos mænd.

"På trods af løfter om at begrænse prisforhøjelser forsøger medicinalindustrien at ’snyde’ markedet ved at forsinke generisk konkurrence, blokere adgangen til sikre og effektive biosimilærer, og i det skjulte udskyde - ikke annullere - listepriserne," siger Express Scripts på sin hjemmeside, med henvisning til Pfizer, der efter kritik fra Trump for nyligt udskød ellers planlagte prisstigninger på en række af selskabets lægemidler.

"Derfor er vores arbejde med at udvide adgangen og maksimere værdien vigtigere nu end nogensinde," tilføjer indkøbsorganisationen.

Antallet af amerikanere, der følger Express Scripts' liste kaldet "National Preferred Formulary" er nær ved 25 mio.

Pfizer udskyder planlagte prisstigninger efter kritik fra Trump - andre hæver prisen

Jesper Høiland skoser Eli Lilly-topchef for kritik af medicinpriser: "Han er patetisk"

Forsikringsgigant køber Express Scripts for 400 mia kr

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier