MedWatch

Statens Serum Institut og Sanofi udvikler første tuberkulose-vaccine siden Calmette

Forskere fra Statens Serum Institut har sammen med Sanofi udviklet en vaccine mod tuberkulose, som virker på mennesker, og det er ikke sket siden Albert Calmette udviklede sin vaccine i 1920'erne.

Forskere på Statens Serum Institut siger, at der er tale om et "gennembrud for feltet." | Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Danske forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har sammen med det franske medicinalselskab Sanofi udviklet en ny vaccine, der har effekt på mennesker med sygdommen tuberkulose.

Det viser et nyt studie, som er publiceret i New England Journal of Medicine.

"Det er første gang, siden Calmette-vaccinen kom på markedet i 1921, at en ny vaccine mod tuberkulose har vist beskyttelse i mennesker. Disse resultater er et gennembrud for feltet og er den foreløbige kulmination på 25 års forskning i nye tuberkulose-vacciner her på SSI," skriver Peter Lawætz Andersen, der er forskningschef hos SSI, i en pressemeddelelsen.

Vaccinen er udviklet med tanke på, at den skal være mere langtidsholdbar end Calmette-vaccinen, som taber effekt med patientens alder.

Ifølge SSI er tuberkulose fortsat den infektionssygdom, der koster flest menneskeliv på verdensplan - primært i udviklingslande.

Hvert år bliver 10 millioner mennesker syge med tuberkulose, hvoraf 1,7 millioner dør, skriver SSI.

Derfor har SSI arbejdet på at udvikle vaccinen H4:IC31, som skarpretter immunforsvaret imod de proteiner, som tuberkulosebakterien skal bruge for at sprede sig.

Vigtigt skridt

I studiet med 990 sydafrikanske unge sørgede vaccinen for, at 30,5 pct. færre fik tuberkulose i forhold til placebo.

Det var fortsat et stykke under den standhaftige Calmette-vaccine, som sørgede for, at 50,4 pct. færre fik tuberkulose i forhold til placebo, og derfor skal resultaterne også ses som et vigtigt skridt mod en bedre og mere effektiv version af H4:IC31, som kan træde til, hvor Calmette ikke virker.

"Resultaterne er ikke tilstrækkeligt stærke til, at H4:IC31 vil kunne implementeres i udviklingslandene på nuværende tidspunkt. Men de underbygger min forventning om, at vores nye generation af nye og mere sikre tuberkulose-vacciner kan. Og at de i særdeleshed vil have en fordel i de dele af befolkningen, hvor Calmette-vaccinen typisk ikke virker", skriver Peter Lawætz Andersen.

Det kan for eksempel være patienter, hvor tuberkulosen er blevet resistent, eller patienter med svækket immunforsvar, der ikke kan tåle Calmette-vaccinen, som fungerer ved at lave en kortvarig, svag infektion i huden.

"Resultaterne viser, at vi har fat i den lange ende. Uden en ny og bedre tuberkulose-vaccine, vil epidemien fortsætte med at kræve millioner af liv hvert år," skriver Morten Ruhwald, der er læge hos SSI, i samme pressemeddelelse.

Seruminstituttet genfinder sine kommercielle ben efter salg

Seruminstituttet får 103 mio kr til vaccine-forsøg 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier