MedWatch

Fællestillidsmand i Novo Nordisk: "Vi forbereder os på forandringer"

Tirsdagens fyringsvarsler i Novo Nordisks japanske afdeling giver ikke umiddelbart anledning til bekymringer hos fællestillidsmanden i Novo Nordisk, men han er ikke i tvivl om, at situationen er alvorlig. "Der kommer til at ske forandringer - formodentlig til det værre, og det forbereder vi os på," siger han.

Foto: Novo Nordisk

For fællestillidsmanden i Novo Nordisk er tirsdagens nyhed om kommende fyringer i selskabets japanske afdeling "trist og meget uheldig."

Men da fyringerne vedrører salgsorganisationen i Japan, og da andre vilkår gælder i den japanske afdeling af Novo Nordisk end i den danske, er det med en hvis ro i sindet, at fællestillidsmanden i dag onsdag forbereder sig på at skulle svare på spørgsmål fra medarbejdere i Novo Nordisk om eventuelle konsekvenser for den danske afdeling.

"På intrawebben blev der i går (tirsdag, red.) offentliggjort en stor artikel om situationen i Japan. I den fik vi at vide, at der er tale om vores salgsorganisation i Japan, og det beroliger en anelse. For det er ikke ubekendt for os at, salgsorganisationerne ned- eller opmander alt efter den forretningsmæssige situation," siger Jan Carstensen, formand for den såkaldte fællesklub hos Novo Nordisk, der organiserer 8000 af Novo Nordisks lidt over 18.000 danske medarbejdere, til MedWatch.

Han fortæller, at fyringerne dermed ikke rammer de ansatte i Novo Nordisks japanske produktion.

"Fyringerne kommer så vidt vi er orienteret ikke til at berøre vores fabrik i Koriyama i Japan. Det vil jeg fortælle til vores medarbejdere, hvis jeg bliver kontaktet af bekymrede Novo-ansatte," siger Jan Carstensen.

Han fortæller desuden, at det i Japan er 'lettere' at afskedige, end det er i Danmark.

"I Japan er reglerne sådan, at det er svært at gøre andet end at afskedige. Hvis det er på de store sites, for eksempel i Danmark, har man mulighed for omplaceringer og deslige. Det har man ikke i samme grad ude i datterselskaberne," siger Jan Carstensen.

Skulle det komme til fyringer i Danmark, hvilket Jan Carstensen ikke vil afvise kommer til at ske, vil det foregår under helt andre forhold end i Japan.

"Her vil vi jo sætte os ned med ledelsen og vores medarbejdere og forhandle om, hvad der skal ske, og hvad mulighederne er. Men der er vi trods alt heldigvis ikke endnu," siger han.

Skal vende sig til ny situation

For fælledtillidsmanden er reaktionen på de japanske afskedigelser derfor, at beslutningen om at fyre i Japan ligger i tråd med det, Lars Fruergaard Jørgensen i juni meldte ud til medarbejderne.

"For her var budskabet, at vi skal vende os til at skulle tilpasse os den situation, som virksomheden befinder sig i. Virkeligheden er, har vi fået at vide, at vi er presset ude på markederne. Og at når salget falder, så vil få det få konsekvenser," siger Jan Carstensen.

Han fortæller, at han ikke endnu er blevet orienteret om kommende afskedigelser i Danmark, men at ledelsen har meldt ud, at den på førstkommende kvartalsmøde i begyndelsen af august vil informere medarbejderne om de ændringer, den forretningsmæssige situation vil kræve.

"Vi forbereder os i Fællesklubben på, at der kommer til at ske forandringer. Og hvis det kommer til afskedigelser, må vi jo gøre alt hvad vi kan for at finde frem til løsninger, der gør mindst muligt ondt på de berørte," siger Jan Carstensen.

Får flere detaljer til august

I juni, da de første rygter om fyring af op mod 3000 Novo-ansatte begyndte at svirre, tog Jan Carstensen kontakt til firmaets ledelse. Efterfølgende sendte ledelsen en orientering ud til medarbejderne, hvor man afviste, at Novo Nordisk stod foran en massefyringsrunde.

Man meldte i samme øjemed imidlertid ud, at virksomheden står overfor en anderledes fremtid, og at den kommer til at medføre forandringer.

"Vi fik at vide, at ledelsen lige nu overvejer, hvordan man tilpasser organisationen i fremtiden. Det er ikke ensbetydende, at der kommer massefyringer – men det, vi fik at vide var, at man ikke kan afvise, at der kommer fyringer, og at vi ville få flere informationer og detaljer på kvartalsmødet i august om, hvilke strategiske overvejelser, ledelsen gør sig," siger Jan Carstensen.

Så selvom de japanske fyringer ikke her og nu giver anledning til bekymring, så er Jan Carstensen ikke rolig.

"Jeg er bekymret, det er jeg da - over hele Nordisk Nordisks situation. Det tror jeg, at alle er. Det bliver der ikke lagt skjul på," siger Jan Carstensen.

Fagforening maner til besindighed

Hos fagforeningen Pharmadanmark maner man til besindighed, men står klar med assistance, såfremt der skulle opstå behov.

"Det er altid trist, når folk bliver fyret, men vi kan ikke umiddelbart se nogen sammenhæng mellem de fyringer, der sker i Japan og en fyring, der måtte ske i Danmark. Så vi er ikke bekymret endnu af den grund. Men det er klart, at hvis det spreder sig til Danmark, så står vi klar til at hjælpe vores medlemmer," siger Susie Stærk Ekstrand, adm. direktør i Pharmadanmark, til MedWatch.

MedWatch: Hvad vil du sige til de ansatte i Novo, der måtte spekulere på, om de står over for en fyringsrunde?

"Jeg håber ikke, at vi får fyringer i Danmark, men det er klart, at hvis der kommer en fyringsrunde i Danmark, så står vi klar til at hjælpe vores medlemmer. Hvis nogen medlemmer bliver bekymret, kan de altid kontakte os. Vi tager altid vores medlemmers bekymringer alvorligt," siger Susie Stærk Ekstrand.

Sidst Novo Nordisk var ude i en omfattende fyringsrunde var i 2016, hvor ca. 1000 ansatte blev afskediget i et hug.

Novo: Japanske fyringer skyldes prispres - bredere omstrukturering er "sandsynlig" 

Novo Nordisk fyrer over 100 ansatte i Japan

Novo Nordisk arbejder på ny stor spareplan: Tusindvis af job er i fare 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier