MedWatch

Novo Nordisk og andre reducerer planlagte prisstigninger i USA

En ny lov om gennemsigtighed i den amerikanske delstat Californien får en række medicinalselskaber, heriblandt Novo Nordisk, til at reducere eller aflyse tidligere varslede prisstigninger i USA.

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Novo Nordisk og en række andre medicinalselskaber enten reducerer eller aflyser helt nogle af de tidligere varslede prisstigninger i USA, efter at en ny lov om i den amerikanske delstat Californien er trådt i kraft.

Det skriver Bloomberg News, der har oplysningerne fra en kilde fra officielt hold, som dog ønsker at være anonym, da informationen endnu ikke er offentliggjort.

Loven i Californien, der blev underskrevet i oktober sidste år, trådte i kraft tidligere på året, og den kræver, at medicinalselskaberne informerer forsikringsselskaber, sundhedsordninger og indkøbsforeninger om prisstigninger på 16 pct. over en toårig periode, mindst 60 dage før de planlægges at skulle træde i kraft.

Novo Nordisk har blandt andet mindsket en tidligere annonceret prisstigning, oplyser selskabets talsmand Ken Inchausti til Bloomberg News, men afviser at fortælle, hvilke midler det drejer sig om, og hvor store prisændringer der er tale om.

I starten af juli hævede Novo Nordisk prisen på diabetesmidlet Victoza med 7,9 pct., mens prisen på den langtidsvirkende insulinanalog Levemir og det hurtigtvirkende insulin Novolog blev løftet med 5 pct., viser data indsamlet af First Databank og Bloomberg Intelligence.

I løbet af de seneste tre uger har medicinalselskaber som Novartis, Gilead Sciences og Roche også meddelt til myndighederne, at de vil reducere eller helt tilbagetrække prisstigninger, som de ellers tidligere havde varslet, på mindst 10 forskellige midler.

Overfor nyhedsbureauet bekræfter også Novartis beslutningen om at holde igen med prisforøgelserne.

"Mange faktorer har indflydelse på vores beslutning om at ændre produktpriserne for vores amerikanske portefølje, og det er ikke unormalt for os at justere planerne om prisændringer," oplyser selskabets talsmand Eric Althoff i en skriftlig kommentar.

I slutningen af maj bebudede den amerikanske præsident Donald Trump, at en række medicinalselskaber snart ville løfte sløret for "frivillige, massive prisfald," men trods dagens reducerede prisstigninger er de direkte prisfald indtil videre udeblevet.

Trump-minister står fast: Medicinalfirmaer sænker snart sine priser frivilligt

Trump: Om to uger vil medicinalfirmaer løfte sløret for "massive prisfald" 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier