MedWatch

Danmarks eksport steg i maj efter seks måneder med tilbagegang

Den danske eksport steg i maj med 2,5 pct., hvilket udgjorde den første månedlige stigning i et halvt år. Eksporten af kemiske produkter, herunder lægemidler, steg også for første gang siden december.

Foto: Colourbox

Efter en længere nedtur i den danske eksport var der igen fremgang at spore i maj måned.

Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Den samlede eksport steg 2,5 pct. i maj i forhold til måneden før, og det var første gang siden oktober 2017, at den månedlige eksport voksede.

Samtidig steg eksporten af kemikalier og kemiske produkter, herunder lægemidler, med 3,5 pct. i maj. Det var første stigning i den kategori siden december 2017.

Og stigningen i eksporten glæder chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri.

"Jeg har været skuffet og forundret over den seneste tilbagegang i eksporten. Derfor er det rart endelig at se fremgang. Virksomhederne har nemlig slet ikke har fået den start på 2018, som den stærke efterspørgsel i udlandet burde have givet anledning til," siger han til Ritzau Finans.

Fortsat fald siden sidste år

Sammenlignet med maj måned sidste år er den samlede danske eksport fortsat faldet. Eksporten i maj 2018 lød på 52,0 mia. kr., hvilket er 1,8 pct. lavere end eksporten på 52,9 mia. kr. i maj 2017.

For kemikalier og kemiske produkter, herunder lægemidler, er eksporten til gengæld 2,8 pct. højere end i maj 2017.

Men Allan Sørensen mener, at især den ulmende handelskrig mellem USA's præsident Donald Trump og EU, kan være hård ved de danske eksportvirksomheder i den nærmeste fremtid.

"Den eskalerende handelskrig kan give eksportvirksomhederne store udfordringer i 2018. Det er afgørende, at man finder en løsning, der kan sikre den frie handel. Optrapper Donald Trump konflikten over for EU, vil det for alvor skade dansk eksport," siger han til Ritzau Finans.

Det skal noteres, at tallene for eksport i denne artikel er sæsonkorrigerede, og at den samlede eksport er udregnet eksklusiv eksporten af skibe og fly. Det er normal praksis hos Danmarks Statistik, da den type eksport typisk sker i form af store enkeltsalg og derfor fører til sporadiske udsving i tallene.

Handelskrig kan ramme danske medicoselskaber

Royalt fremstød skal sælge dansk life science til italienere 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier