MedWatch

Nyt biotekselskab fra København vil tage kampen mod gigt op med storsællerter

Det nystiftede selskab ROS Therapeutics skal udvikle et middel mod leddegigt, som blandt andet skal tage markedsandele fra verdens bedst sælgende lægemiddel, Humira. Med ombord er profiler fra Novo, Ferring og Genmab.

Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU, og Hanne Damgaard Jensen, adm. direktør i ROS Therapeutics, underskriver kontrakten, der giver det nye biotekselskab licens til en række lægemiddelkandidater udviklet på DTU, heriblandt hovedaktivet Targeted-MTX. | Foto: ROS Therapeutics

Et nyt biotekselskab er rykket ind på Ole Maaløes Vej i København, og det kommer med store ambitioner, prominente navne og en klar plan.

ROS Therapeutics er navnet på virksomheden, der skal udvikle et middel mod leddegigt, som skal tage kampen op med standardbehandlingen methotrexat og med verdens bedst sælgende lægemiddel, Humira fra Abbvie.

Leddegigtmidlet, der indtil videre har fået navnet Targeted-MTX, er en version af methotrexat med en ny tilføjelse, der efter planen skal dæmpe bivirkningerne ved methotrexat uden at det går ud over effekten.

"Alle leddegigtsprodukter i dag har hver deres uheldige liste af bivirkninger. Det gælder methotrexat, og det gælder også Humira," siger Hanne Damgaard Jensen, der er adm. direktør i ROS Therapeutics, til MedWatch.

"Vi kommer med et forbedret methotrexat-produkt. Vi håber og tror på, at man med vores middel simpelthen ikke får de bivirkninger, der ellers er ved methotrexat," fortsætter hun.

Spundet ud af DTU

Den forhåbentligvis guldrandede tilføjelse til methotrexat kommer fra idé af det nye biotekselskabs forskningschef, Christian Abildgaard Hansen, som har udviklet molekylet på DTU.

Kort forklaret, så reagerer tilføjelsen med en gruppe stoffer - de frie iltradikaler, eller "Reactive Oxygen Species," heraf navnet ROS - som opstår i massivt forhøjet antal der, hvor der er inflammation i kroppen.

Først når den reaktion sker, bliver det egentlige lægemiddel, methotrexaten, frigivet.

Derved er det meningen, at lægemidlet kun skal reagere der, hvor inflammationen i kroppen er til stede - og altså ikke andre steder i kroppen, hvor lægemidlet gør mere skade end gavn.

"Idéen er, at det ikke reagerer uspecifikt med kroppens celler, men kun der, hvor det skal virke," forklarer Hanne Damgaard Jensen.

Vi håber og tror på, at man med vores middel simpelthen ikke får de bivirkninger, der ellers er ved methotrexat.

Hanne Damgaard Jensen, adm. direktør i ROS Therapeutics

På den måde håber ROS Therapeutics at indtage et milliardmarked. Ifølge WHO har mellem 0,3 og 1 pct. af Jordens befolkning leddegigt, hvilket tilsiger, at tallet lyder på omtrent mellem 22,5 og 75 mio. mennesker.

Den udbredelse er en af grundene til, at Abbvies gigtmiddel Humira, som dog også bruges til en række andre inflammatoriske sygdomme, solgte for 116 mia. kr. i 2017.

Fat i det rigtige

Ifølge Mette Bryde Lind, der er direktør i Gigtforeningen, er der i dag behov for gigtmidler med færre bivirkninger.

"Bivirkninger er et kæmpestort problem. Folk får voldsomt kvalme, de får mave-tarm symptomer, og der er stor risiko for forgiftninger. Vi har faktisk oplevet dødsfald i foråret og i sommeren, fordi sundhedsfagligt personale er kommet til at hælde methotrexat op hver dag i stedet for en gang om ugen. Den forgiftning går lynhurtigt," siger hun.

Mette Bryde Lind hilser derfor projektet fra ROS Therapeutics velkommen.

"De har i den grad fat i noget rigtigt, hvis det kan lykkes for dem at fjerne nogle af de her bivirkninger. Det ville være fantastisk," siger hun.

Fase 3 om fem år

Hanne Damgaard Jensen og ROS Therapeutics har lagt en klar plan for leddegigtmidlet: Om 2,5 år skal Targeted-MTX stå klar til fase 1, og om fem år skal midlet være klar til fase 3.

På det tidspunkt vil ROS Therapeutics så sigte efter at blive opkøbt, at gå på børsen eller måske en helt tredje mulighed, som er mere åbenlys til den tid.

Hanne Damgaard Jensen selv er kommet til ROS Therapeutics med årtiers ledelseserfaring fra biotekbranchen.

Hun er tidligere adm. direktør i Azanta, hvor hun blandt andet stod bag fødselshjælpsmidlet Angusta, og hun tilbragte inden da otte år som blandt andet direktør for lægemiddeludvikling i Genmab.

De har i den grad fat i noget rigtigt, hvis det kan lykkes for dem at fjerne nogle af de her bivirkninger. Det ville være fantastisk.

Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen

Og direktøren glæder sig til det forestående arbejde med at bygge ROS Therapeutics op mere eller mindre fra bunden.

"Jeg synes, det er kanon spændende, og jeg har faktisk lidt prøvet det før i Azanta, hvor jeg fik idéen til et produkt, som vi kørte hele vejen frem til markedet," siger Hanne Damgaard Jensen, og fortsætter:

"Nogen synes, jeg er lidt sent på den, for jeg bliver snart 55 år, men hvorfor skulle jeg have et kedeligt job 40 timer om ugen, når jeg kan have det sjovt 80 timer om ugen."

Samlet et hold

Som en del af forretningsplanen for ROS Therapeutics har selskabet og Hanne Damgaard Jensen samlet et hold af fire rådgivere, der tæller flere prominente navne, som skal hjælpe med at holde selskabet i sporet.

De fire er Anker Lundemose, adm. direktør i det britiske biotekselskab Mission Therapeutics, Ulrik Spork, tidligere ledende partner i Novo A/S - i dag Novo Holdings, Marianne Kock, adm. direktør i Ferring i Danmark, og Peter Bonne Eriksen, tidligere chef for regulatoriske forhold i Novo Nordisk.

Samtidig er ROS Therapeutics netop nu på investorjagt, og selskabet håber på at hente 10 mio. kr. i første omgang og planlægger så at rejse kapital igen om et år.

Allerede nu har ROS Therapeutics landet en investering på 500.000 kr. fra Innovationsfondens Innobooster-projekt, som skyder penge i tidlige virksomheder, som typisk udspringer af forskning på de danske universiteter.

Abbvie får kritik efter dødsfald, der muligvis skyldtes megasællerten Humira 

Dødsfald hæmmer AbbVies positive gigtresultater 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier