MedWatch

Analytiker om oral semaglutid: De første fem studier tegner rigtig godt

Ifølge Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank, har Novo Nordisk grund til at glæde sig over resultaterne af de første fem Pioneer-studier med diabetesmidlet semaglutid i pilleform.

Foto: Scanpix/Linda Kastrup

Det har stor betydning for Novo Nordisk, at et langtidsstudie med diabetespillen oral Semaglutid viser en større reduktion i langtidsblodsukker og vægt end verdens bedst sælgende diabetespille, Januvia, fra konkurrenten Merck.

Men det kommer ikke som nogen større overraskelse, da den danske medicinalgigant allerede løftede en del af sløret for resultaterne af studiet, der blev offentliggjort torsdag, i forbindelse med to tidligere studier. Det fortæller Søren Løntoft Hansen, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Dagens offentliggørelse var for langtidsstudiet Pioneer 3, der strakte sig over 78 uger. Medicinalkoncernens fase 3a-program med semaglutid omfatter i alt ti kliniske studier, der alle går under navnet Pioneer, og nogle af dagens positive resultater fremgik allerede af Pioneer 4- og Pioneer 7-studierne, der blev offentliggjort tidligere på året.

"Sidstnævnte viste også en fleksibel dosering af oral semaglutid over for Januvia. Der så vi, at der var en statistisk større del af diabetikerne, der nåede det anbefalede blodsukkerniveau med oral semaglutid," siger Søren Løntoft Hansen og fortsætter:

"Og set i lyset af at man også har vist positive data med oral Semaglutid for en anden tabletklasse – SGLT-2-hæmmerne – og også i forhold til Novos eget middel Victoza – så er der måske ikke så stor overraskelse over de positive data i det netop offentliggjorde studie."

Vigtigt studie

Ifølge Sydbanks analytiker er det dog et vigtigt studie, da Novo Nordisk demonstrerer, at oral Semaglutid har en bedre blodsukkersænkende effekt og en bedre vægtreducerende effekt, end en af de tabletklasser, som har vundet meget indpas på diabetesmarkedet de senere år.

Midlet Januvia tilhører nemlig en klasse, der går under navnet DPP-4-hæmmere, som ifølge Søren Løntoft i dag udgør omkring 10 pct. af det samlede tabletmarked volumenmæssigt. Hvis man lægger det sammen med markedet for SGLT-2-hæmmere, så udgør de to i alt 14 pct. af tabletmarkedet volumenmæssigt.

"Januvia er en mangedobbelt blockbuster, og det er vigtigt, hvis man vil ind på tabletmarkedet, at man kan slå nogle af de nyere tabletmidler. Tabletmarkedet udgør 75 pct. af diabetesmarkedet, hvorimod 25 pct. af diabetesmarkedet volumenmæssigt er injektionsbaserede midler," siger Søren Løntoft Hansen.

Resultaterne tegner godt

Novo Nordisk har offentliggjort resultaterne af i alt fem af de ti Pioneer-studier, og indtil videre tegner resultaterne rigtig godt, fortæller analytikeren.

"Nu kan vi efterhånden se, hvilket billede der tegner sig – nemlig et effektivt middel målt på den blodsukkersænkende effekt, vægtreducerende effekt og bekvemmelighedsfaktoren i, at det er en pille frem for injektionsmidler," siger han.

"Der er fem resterende studier, men vi skal især holde øje med Pioneer 6-studiet, som er et hjertekar-bivirkningstudie, som er meget vigtigt og kommer i slutningen af 2018," siger Søren Løntoft Hansen.

Ifølge Sydbanks analytiker overrasker midlet positivt over en bred kam på effekten, når man ser på offentliggørelserne af resultaterne fra de fem studier sammenlagt, og det giver nogle muligheder for at tage markedsandele på markedet for tabletter.

Derudover hæfter han sig også ved, at oral semaglutid i Pioneer 4-studiet viste sig også at være konkurrencedygtig mod midler i GLP-1-klassen, da midlet blev testet over for Novos eget middel Victoza, der er injektionsbaseret.

"Så vi vil formentligt også se, at Novo kan bruge det aktivt til at flytte nogle diabetikere, som egentligt gør brug af Victoza, som løber af patent i 2022," siger Søren Løntoft Hansen, der mener, at det er realistisk, at oral semaglutid bliver en mangedobbelt blockbuster.

"Det kommer nok til at have en højere pris i forhold til det etablerede tabletmarked, men der skal til gengæld ikke en ret stor andel af diabetikerne på tabletmarkedet til, før man får en mangedobbelt blockbuster," siger han.

Novo er klar til at satse mere på tabletter: "Det er en væsentlig vækstmulighed"

Novo Nordisk: Oral semaglutid slår Mercks diabetespille i langtidsstudie 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier