MedWatch

Biotek-direktør efter investorexit: Sådan kommer vi videre

Trods afsked med tidligere investorer har biotekselskabet Mirrx Therapeutics ikke opgivet ævred. Men der er behov for kapital på den korte bane, og derfor er Mirrx nu på jagt efter samarbejdspartnere, der kan hjælpe teknologien frem og holde selskabet i live.

Det giver fornyet energi og motivation for adm. direktør Thorleif Møller, at han nu har fuldt ejerskab over bioselskabet Mirrx Therapeutics. | Foto: Foto: Privat

Det danske biotekselskab Mirrx Therapeutics står overfor voldsomme forandringer efter majoritetsinvestoren, Bagger Sørensens venturearm Vecata Invest, har trukket sig ud af selskabet.

Ejeren og stifteren af Mirrx står derfor på egen hånd med et selskab, der mangler penge og partnere at arbejde sammen med.

Det kan man vælge at betragte som et sidste søm i Mirrx-kisten, eller som et vendepunkt, der fører til noget nyt og bedre.

Med en nye bestyrelse har vi større frihedsgrader end tidligere til at få skabt den form for samarbejder og til at indgå de licensaftaler, der passer os bedst.

Thorleif Møller, stifter af og adm. direktør i Mirrx

Thorleif Møller, stifter af og adm. direktør i Mirrx, har valgt det sidste.

”I vores branche ved man aldrig, hvad fremtiden byder på, og jeg er ikke overrasket over den situation, vi nu står i og ej heller skuffet eller ærgerlig. Tværtimod er jeg glad for situationen, og jeg er glad for at vi har kunnet lave en aftale som alle tidligere og nuværende aktionærer er tilfredse med,” siger Thorleif Møller til MedWatch.

Mirrx blev stiftet i 2009 af den dengang 38-årige molekylærbiolog Thorleif Møller, som havde opfundet en teknologi, der muliggør opregulering af specifikke gener med terapeutisk relevans med det mål selv at udvikle lægemidler eller at udlicitere eller sælge teknologien og de tilhørende patentrettigheder til interesserede købere.

Tæt på gennembrud

Men trods 10 år og løbende investeringer i selskabet fra indledningsvist Seed Capital og Incuba Venture og siden Vecara Invest med et over årene større to-cifret millionbeløb, er det store gennembrud udeblevet.

Det skyldes dog i høj grad en opslidende retssag, der kostede selskabet mange penge og tid – ressourcer der skulle have været brugt på at udvikle teknologien i stedet for. Mirrx vandt retssagen i Sø- og Handelsretten og senere også i Højesteret, men skaden på selskabet var betydelig.

”Der blev brugt syv år på en retssag, hvilket stort set stoppede al fremdrift, udover fortsat indlevering af patentansøgninger og patentprocedering,” forklarer Thorleif Møller.

Da retssagen var vundet, lykkedes det faktisk Mirrx at lave en bred og finansielt attraktiv licensaftale med et amerikansk firma, som amerikanerne imidlertid endte med at opgive igen.

Aftalen var struktureret på en måde, så Thorleif Møller var minimalt involveret i licenstagerens udvikling, og det var ikke hensigtsmæssigt, forklarer Thorleif Møller.

”Set i bakspejlet, kan vi se, at chancerne for, at licenstager havde haft succes, ville have været betydeligt bedre, hvis jeg havde været mere direkte involveret. Det er en af de lektioner, vi tager med fremadrettet,” siger Thorleif Møller.

Fuld kontrol giver energi

Afkast har der ikke været noget af, men interessen for teknologien er stigende. Den videre udvikling af Mirrx’ hovedkandidat, det potentielle lægemiddel CD5-2, har Vecata Invest en option på at medinvestere i på sigt.

Men selvom de ser potentiale i teknologien, som CD5-2 er bygget op omkring, har de altså trukket stikket med en aftale, der dog indbefatter, at et eventuelt fremtidig salg af selskabet eller teknologien medfører, at en del af provenuet tilfalder tidligere aktionærer.

Sammen med biomedicineren Christina Udesen, har Thorleif Møller derfor nu fuld kontrol med selskabet, efter for et ikke oplyst beløb at have overtaget alle aktierne, som de tidligere ejere sad på.

"Min ejerandel i selskabet var efterhånden blevet meget lille, og det giver fornyet energi og motivation, at vi nu har fuldt ejerskab over selskabet,” siger Thorleif Møller, der på kort tid har fået sammensat sin nye bestyrelse.

Ud er gået investorerne Peter Buhl Jensen, John Riis Mortensen og Jarne Elleholm samt Søren Morgenthaler Echwald, der ingen aktier havde i selskabet.

Ind er i stedet trådt Søren og Kasper Tvede Larsen, der til dagligt henholdsvis er adm, direktør og jurist samt hustru til Thorleif Møller, Christina Udesen, der med 45,47 pct. af aktierne bliver ny formand. De resterende 54,43 pct. ejer Thorleif Møller.

”Vi har fået sammensat en ny bestyrelse, der afspejler det behov, vi mener, vi har,” forklarer Thorleif Møller.

”Med en nye bestyrelse har vi større frihedsgrader end tidligere til at få skabt den form for samarbejder og til at indgå de licensaftaler, der passer os bedst,” tilføjer han.

Kan holde sig flydende

Et kig i regnskaberne afslører, at Mirrx tilbage i 2016 havde et overskud på 1,5 mio. kr. og en egenkapital på 5,9 mio. kr. og at forventningen var, at selskabets hovedaktionær ville ”understøtte selskabet fremadrettet”.

Året efter ved udgangen af 2017 var slutresultatet rødt med et minus 4,9 mio. kr., og forventningen om fortsat understøttelse gjort til skamme.

Alligevel er der grund til optimisme, mener Thorleif Møller og Christina Udesen

”At have haft Vecata i ryggen, har givet en ro og stabilitet, som vi nu ikke længere har. Men vi har økonomi til at kunne holde selskabet kørende i mindst et år, og det skulle række til at kunne generere indtægter via samarbejder og licensaftaler, således at vi kan holde os flydende,” siger Thorleif Møller.

Jeg er overbevist om, at teknologien vil finde terapeutisk anvendelse, og at vi kan holde selskabet kørende.

Thorleif Møller, stifter af og adm. direktør i Mirrx

Pengene skal blandt andet gå til at udbrede selskabets teknologiplatform, hvis grundmekanisme er genspecifikt at forhindre mikroRNA i at inhibere genekspression.

Mirrx’ grundpatent er godkendt til udstedelse i Europa, og et senere patent, der dækker forbedret teknologi er udstedt i USA, godkendt i Japan og Kina og tæt på i Europa. Dertil kommer udstedte patenter, der dækker teknologiens anvendelse i specifikke sygdomme, oplyser Thorleif Møller.

”Jeg er overbevist om, at teknologien vil finde terapeutisk anvendelse, og at vi kan holde selskabet kørende baseret på teknologien og vores patentportefølje,” siger Thorleif Møller.

Ny strategi efter Vecatas exit

Men det bliver med andre boller på suppen, efter at Vecata har forladt selskabet. En lektie er lært, og det får indflydelse på måden, hvorpå man fremover vil rejse kapital.

”Vi ændrer vores strategi fra nu af og frem. Vi kommer til at få større fokus på at generere indtægter via samarbejder og licensaftaler og mindre fokus på at søge investorer. Det er nok en meget naturlig følge af, det der er sket,” siger Thorleif Møller.

Han fortæller, at det til trods for begrænsede midler, gennem årene er lykkedes, i samarbejde med Centenary Institute i Sydney, Australien, at generere interessante data, som har bekræftet teknologiens potentiale.

Sammen med instituttet har Mirrx haft succes med at opregulere såkaldt VE Cadherin med lægemiddelkandidaten CD5-2, som påvirker kroppens helt små blodkar, og som har vist sig at have lovende effekt til behandling af en række sygdomme, for eksempel cancer, diabetisk retinopati samt en sjælden sygdom i hjernen, CCM.

”Der er pt. ingen anden behandling for CCM end operation, hvilket ofte ikke er muligt. Der er derfor stor interesse i nye behandlingsmetoder,” vurderer Thorleif Møller.

Hverken Mirrx eller Centenary Institute har dog midler til at drive CD5-2 projektet ret meget længere frem, og Thorleif Møller er derfor i dialog med potentielle investorer og partnere til projektet.

Hvem ønsker Thorleif Møller ikke at oplyse.

”Ikke andet, end at de ikke er danske,” siger Thorleif Møller og fortæller, at CD5-2 projektet formodentlig vil blive skudt ind i et nyt firma etableret i fællesskab af Mirrx og Centenary Institute med base i enten Australien eller USA.

MedWatch: Har du en plan B, skulle det vise sig, at du og Christina Udesen ikke lykkes med Mirrx?

”Upåagtet hvor længe Mirrx fortsætter, er jeg er sikker på, at der kommer nye muligheder efter Mirrx. Og indtil sådanne opstår, vil jeg bare nyde at have mere tid til familien samt til motorcykel-race, som jeg selv både dyrker og organiserer,” siger Thorleif Møller og tilføjer.

”Men nej, der er ingen plan B – vi starter med at fokusere på at få Mirrx til at lykkes”.

Santaris taber langstrakt strid til opfinder

Bagger-Sørensens ventureselskab taber millioner igen

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier