MedWatch

Trump-minister står fast: Medicinalfirmaer sænker snart sine priser frivilligt

For to uger siden sagde Donald Trump, at en række medicinalfirmaer ville løfte sløret for "frivillige, massive prisfald," og det kommer fortsat til at ske, siger USA's sundhedsminister Alex Azar, der samtidig langer ud efter de amerikanske mellemmænd.

USA's sundhedsminister Alex Azar (billedet) siger, at flere medicinalfirmaer lige nu overvejer at sænke priserne på deres medicin, lige som Donald Trump hævdede for 14 dage siden. | Foto: Ritzau Scanpix/AP/Susan Walsh

Den amerikanske sundhedsminister Alex Azar forsikrer nu, at Donald Trump ikke tog fejl, da han for to uger siden sagde, at flere uspecificerede medicinalfirmaer vil annoncere "frivillige, massive prisfald."

"Der er faktisk flere medicinalfirmaer, som kigger på substantielle og materielle prisfald i konkurrenceprægede klasser (af lægemidler, red.)," sagde Alex Azar til det amerikanske senat ifølge erhvervsmediet Fiercepharma.

Hverken Alex Azar eller Donald Trump har sat navne på de medicinalfirmaer, de henviser til, og de har heller ikke forklaret, hvorfor medicinalfirmaerne eventuelt vil sænke deres priser.

Da Donald Trump den 31. maj først luftede tanken, sagde han, at prisfaldene ville blive annonceret to uger senere - det vil sige omtrent i dag.

"Du kommer til at se nogle store nyheder. Jeg tror, at nogle af de store medicinalfirmaer om to uger kommer til at annoncere - på grund af hvad vi har gjort - de kommer til at annoncere frivillige, massive prisfald," sagde Donald Trump.

Stikpille til mellemmændene

Foran det amerikanske senat delte Alex Azar desuden stikpiller ud til de amerikanske mellemmænd - pharmacy benefit managers (PBM) -  som han mener er "den største hindring, der holder tingene tilbage."

I Alex Azars optik er det de amerikanske mellemmænd, og ikke medicinalfirmaerne, der skaber "et pervest system," som han kaldte det.

Alex Azar har dog tidligere sagt, at præsidenten og han selv vil "øge presset" på medicinalfirmaer, hvis ikke industrien vil samarbejde med de amerikanske politikere om at sænke prisniveauet.

Gå forrest med prisfald

I tråd med den udtalelse opfordrede Alex Azar i senatet medicinalfirmaer til at gå forrest i at sænke priserne på medicin.

"Jeg tror, at når de første par medicinalfirmaer sænker priserne, så vil hele systemet blive vendt på hovedet og skulle laves om," sagde han.

"Hvis jeg var direktør for et medicinalfirma, ville jeg ikke lade mine konkurrenter nå derhen før mig, for de første, der gør det - de første firmaer kommer til at vinde," sagde han videre.

Alex Azar har selv haft en topstilling som præsident for medicinalfirmaet Eli Lillys amerikanske afdeling.

Alene i hans sidste år på posten, i 2016, hævede Eli Lilly sine listepriser med 14 pct., hvilket ifølge selskabet selv blev til en noget mindre stigning på 2,4 pct. efter rabatter til de amerikanske mellemmænd.

Ifølge tal fra analysehuset Iqvia, tidligere QuintilesIMS, er USA's udgifter til medicin bremset op over de seneste år. I 2015 steg udgifterne efter rabatter med 8,5 pct., i 2016 lød stigningen på 4,8 pct., og i 2017 var stigningen 0,6 pct.

Amerikanerne brugte samlet set 2042 mia. kr. (324 mia. dollar) på medicin i 2017 ifølge Iqvia.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier