MedWatch

FDA lover nye indgreb for hurtigere medicingodkendelser

Det har i særlig grad været generika, som FDA's direktør Scott Gottlieb har kørt på, når det kommer til hurtigere godkendelser af medicin i USA, men nu åbner han også for hurtigere godkendelser til nye produkter, hvilket skal øge konkurrencen.

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Scott Gottlieb, direktør for de amerikanske lægemiddelmyndigheder (FDA), forsøger nu igen at pumpe konkurrencen på lægemiddelområdet op.

I et nyt interview under den store kræftkonference ASCO argumenterer direktøren i hvert fald for, at nye lægemidler inden for samme klasse skal have mulighed for at komme hurtigere til markedet. Det skal gøre det mere attraktivt også at komme lidt senere til festen inden for en ny lægemiddelklasse og dermed også reducere tiden, hvor den første godkendte behandling har monopol på markedet.

"Dagene med at være den 12. statin på markedet er ovre. Du ser bogstaveligt talt selskaber trække sig, hvis de tror, at de bliver det fjerde eller det femte lægemiddel på markedet. Selskaberne jagter ikke de muligheder," siger han til Reuters, og åbner også op for nye regulatoriske tiltag for at lette godkendelse af ny kræftmedicin.

Tidligere har Scott Gottliebs korstog for en reduktion i lægemiddelpriserne ellers holdt sig til generika, hvor han har skubbet på kopimedicinens godkendelseshastighed. Men dette nye interview viser, at han også er interesseret i at slå ned på den nye medicin.

På ASCO møder Scott Gottliebs udmeldinger dog kritik. Her lyder det, at lægemiddelmarkedet allerede er enormt konkurrencetungt, særligt inden for kræftbehandlinger.

Der er dog ingen garanti for, at nye, lignende lægemidler automatisk fører til lavere priser på midlerne, der er først i klassen. For mens prisen på Gileads hepatitis c-behandlinger næsten faldt med det samme, da der blev introduceret konkurrence, har det ikke været tilfældet med immunterapier mod kræft for eksempel. Så prisnedslag kræver ofte indgriben fra det offentlige system.

FDA vil sætte fart i udvikling af gen- og celleterapier: Starter med hæmofili

Trump lover opgør med medicinpriser

FDA godkender første AI-baserede diagnostikværktøj til diabetisk øjensygdom

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier