MedWatch

Radikal leder kritiseres for forhandlinger om innovationsmiljøer

De radikales leder Morten Østergaard tog del i forhandlingerne om et nyt erhvervsfremmesystem, som forleden førte til nedlæggelse af innovationsmiljøerne. Udover at være leder af partiet, er Morten Østergaard svigersøn til formanden for innovationsmiljøerne, og dermed kan der være tale om interessekonflikt og inhabilitet, lyder kritikken.

Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll

Mangel på dømmekraft. Interessekonflikt. Inhabilitet.

Det er lidet flatterende termer, som i dagens Berlingske Business hæftes på lederen af det Radikale Venstre, efter at avisen kan fortælle, at Morten Østergaard har deltaget personligt i de seneste ugers forhandlinger om en forenkling af erhvervsfremmesystemet, der endte med at få store konsekvenser hans svigerfar.

Han – svigerfaren – er nemlig Lars Stiegel, som både er direktør i innovationsmiljøet Capnova og formand for interesseorganisationen FOIN, Foreningen for Innovationsmiljøer i Danmark, der hidtil har modtaget omtrent 200 mio. kr. årligt i støtte fra staten til at investere risikovillig kapital i iværksættervirksomheder.

Og netop innovationsmiljøerne var en afgørende brik i spillet, der på trods af de radikales indædte kamp imod, endte med at blive nedlagt i den endelige aftale om det nye erhvervsfremmesystem, som regeringen og Dansk Folkeparti forleden vedtod med smallest muligt flertal.

”Jeg synes, det er en meget underlig praksis, at Morten Østergaard går ind i den her sag, når hans svigerfar er direkte påvirket af den. Det kan godt være, at begrundelsen er, at det her er vigtigt, men der vil jeg bare sige: Hold dig væk, du har en interessekonflikt,” siger Natascha Linn Felix, som er formand for Tranparency Initernational, der arbejder for at bekæmpe nepotisme og korruption, til Berlingske Business.

Samme toner lyder fra både politisk kommentator, Hans Engel og professor i forvaltningsret hos Københavns Universitet, Michael Gøtze, der dog begge påpeger, at Morten Østergaard ikke er minister og derfor ikke er omfattet af reglerne for offentlig forvaltning. Der er derfor ikke tale om lovbrud, mener de.

Selv afviser de Radikale kritikken under henvisning til, at ministeriet selv havde inviteret Morten Østergaard til forhandlingerne, som en naturlig følge af, at han også var med under forhandlingerne om erhvervspakken i efteråret.

Desuden ville de radikale have kæmpet for det samme resultat, uanset hvem fra folketingsgruppen, der var med i forhandlingerne, lyder det i et mailsvar fra partiers kommunalordfører til avisen

Berlingske Business har ikke kunne få en kommentar fra Morten Østergaard selv.

Innovationsmiljø advarer mod lukning: Vil skade dansk life science

Regeringen og DF nedlægger innovationsmiljøerne

Innovationsmiljøer aner ikke hvad fremtiden bringer 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier