MedWatch

Vaccinealliance beder to biotekselskaber udvikle middel mod ny dødelig virus

Et dødeligt udbrud af sygdommen nipah-virus i Indien får nu den internationale vaccinealliance CEPI til at give 160 mio. kr. til to biotekselskaber, der skal forsøge at udvikle den første vaccine mod sygdommen.

Mennesker i kø ved et hospital i Kozhikode i delstaten Kerala i Indien bærer masker som beskyttelse mod den dødelige og nyligt udbrudte nipah-virus. | Foto: Ritzau Scanpix

En ny dødelig og smitsom sygdom med navnet nipah-virus (NiV) er brudt ud i Indien og har på en uge slået 11 mennesker ihjel, og det får nu den internationale vaccinealliance CEPI til at reagere.

Alliancen har givet 160 mio. kr. til to amerikanske biotekselskaber - Profectus Bioscience og Emergent Biosolutions - som skal bruges til at udvikle en vaccine mod virussen.

Det skriver Reuters.

Der findes ingen lægemidler eller vacciner mod nipah-virus, som for første gang brød ud i 1998, og som stammer flagermus.

Ifølge WHO dør mellem 40 og 75 pct. af de mennesker, der bliver smittet med virussen. Det skyldes især, at virussen fører til inflammation i hjernen.

Det kan være svært at opdage nipah-virussens udbredelse, da det ifølge WHO kan tage op til 14 dage før de første symptomer viser sig. I enkelte tilfælde har det taget halvanden måned, før de første symptomer viste sig.

Det første dødsfald i det nye udbrud fandt sted fredag den 18. maj i delstaten Kerala i Indien, og siden er der kommet forlydende om, at sygdommen har spredt sig til den nærliggende delstat Karnataka.

Alliancen CEPI, som står for Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, blev oprettet i begyndelsen af 2017 og er et fællesprojekt mellem blandt andet den norske, indiske, tyske og japanske stat, World Economic Forum (WEF) og fondene Wellcome Trust og Bill & Melinda Gates Foundation.

Global koalition vil skabe ny epidemifond 

Mens dødstallet vokser i DR Congo, begynder ebolavaccinationerne 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier