MedWatch

Mens dødstallet vokser i DR Congo, begynder ebolavaccinationerne

Næsten 30 personer er nu døde af det igangværende ebolaudbrud i DR Congo, og WHO har nu sat gang i vaccinationerne med Mercks ebola-vaccine. Man taler også med Johnson & Johnson om deres vaccine – en vaccine Bavarian Nordic er med til at udvikle.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/John Bompengo

De første vaccinationer med Mercks ebola-vaccine er nu sat i gang i Den Demokratiske Republik Congo. Flere blandt det lokale sundhedspersonale, som deltager i bekæmpelse af sygdommen modtog vaccinationen mandag.

Det sker efter en sygeplejerske fra udbruddets epicenter, byen Bikoro, har mistet livet som følge af at være blevet smittet.

I alt er dødstallet oppe på 28 personer, ud af de omkring 50 smittetilfælde, som indtil videre er blevet registreret. De fire af tilfældene er registreret i millionbyen Mbandaka, som ligger ved Congo-floden, der også har forbindelse til hovedstaden Kinshasa syd af vandvejen.

30 personer med erfaring med ebolavaccinen er blevet sendt til DR Congo fra Guinea for at deltage i immuniseringen, og WHO har indtil videre sendt mere end 7000 doser af vaccinen afsted.

Ifølge en Reuters-artikel er WHO også i snak med Johnson & Johnson om deres vaccine. Det er som bekendt den, som danske Bavarian Nordic er med til at udvikle.

Erklærer ikke undtagelsestilstand

På trods af, at WHO har vurderet truslen mod DR Congo til at være ”meget høj” og risikoen i regionen til at være ”høj”, maner man dog også til besindighed.

”De interventioner, som er undervejs giver en stærk tro på, at udbruddet kan komme under kontrol,” lyder det i en udtalelse fra WHO’s nødkomité.

Man har derfor besluttet sig for ikke at erklære en såkaldt PHEIC – folkesundhedsmæssig risiko af international betydning. Det er en klassificering, som sætter regeringerne i beredskab og kan hjælpe til at mobilisere ressourcer og research.

Dermed ikke sagt, at man kan slappe af. En fortsat intens indsats er påkrævet, hvis situationen ikke skal blive værre, lyder det fra formanden, Robert Steffen.

Med disse håndfaste meldinger kan man måske gå ud fra, at WHO henviser til den panik, der også spredte sig til flere andre steder i verden, såsom Danmark og USA, hvor der for var forsvindende få tilfælde af sygdommen.

Indtil videre søger WHO 26 mio. dollar til at tage sig af det congolesiske ebola-udbrud.

WHO vaccinerer nødhjælpsfolk på vej mod forværret ebolaudbrud i DR Congo 

WHO går til kamp mod ebolaudbrud med Merck-vaccine  

Analytiker: Svært at spå om potentialet i Bavarians ebola-vaccine 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier