MedWatch

Celgene indgår kræftaftale med Novo-selskab til en værdi af minimum 411 mio kr

Novo Holdings’ tyske porteføljeselskab Evotec skal nu hjælpe amerikanske Celgene med at udvikle lægemidler mod en række kræftsygdomme. Det koster til at begynde med Celgene 65 mio. dollars, men med fremtidige licens- og milepælsbetalinger kan værdien stige med adskillige hundrede mio. dollars.

Foto: Elekta/PR

Det tyske biotek- og kontraktforskningsselskab Evotec, som Novo Holdings ejer mere end 10 pct. af aktierne i, har indgået et nyt strategisk forskningssamarbejde med amerikanske Celgene om at opdage og udvikle ”nyskabende behandlinger” mod en række kræftsygdomme.

Det sker blot 18 måneder efter, at samme selskaber indgik en lignende aftale – dengang blot med neurodegerative sygdomme som omdrejningspunkt og herunder lægemidler mod proteiner involveret i sygdomme som Alzheimers og ALS.

Det skriver branchemediet EndpointNews.

Til forskel fra sidste gang de to gik i alliance sammen er det denne gang sparsomt med oplysninger om det nærmere indhold af det strategiske samarbejde, skriver mediet.

Udover at Celgene lægger 65 mio. dollars eller 411 mio. kr. i en forhåndsbetaling for at gå med i forskningssamarbejdet, og at det med en up front-betaling i den størrelsesorden må formodes, at der til aftalen hører ”betydelige” betalinger - flere hundrede millioner dollars - relateret til regulatoriske og kommercielle milepæle samt eventuelle trinindelte royalties fra salget af markedsførte produkter.

Darzalex-udfordrer i støbeskeen

Celgene satser tungt på forskning og udvikling i navnlig kræftsygdomme, som er et sygdomsområde, selskabet lægger stadig flere forskningsmidler i, blandt andet for at undgå, at selskabet bliver for afhængig af dets immunmodulerende kræftblockbuster Revlimid, som foretrækkes som førstebehandling i USA, men som også er kommet i et negativt søgelys hos Trump-administrationen ovenpå en række markante prisstigninger på det seneste.

Udover sine markedsførte kræftmidler, som omfatter Pomalyst der i USA solgte for 850 mio. dollars i 2017 og Thalomid, har Celgene også den potentielle Darzalex-udfordrer - CAR-T-cellebehandlingen bb2121 mod knoglemarvskræft i pipelinen sammen med partneren Bluebird Bio.

CAR-T-kandidaten indgår for tiden i et pivotalt fase 2-studie med Celgene som sponsor, og den eksperimentelle behandling blev i midten af november sidste år tildelt Breakthrough Therapy-status i USA og Prime-status i EU. Begge del er regulatoriske genveje, der kan sikre behandlingen en hurtigere vej til markedet.

For eksempel kan det muliggøre, at et lægemiddel godkendes på baggrund af et mindre omfangsrigt fase 2-studie, som det Bluebird og Celgene nu er gået i gang med at gennemføre, og ifølge Stat News skal studiet føre til en godkendelse af bb2121. ’

Studiet skal ifølge clinicaltrials.gov være helt færdiggjort i november 2023, men man undersøger behandlingens effekt 24 måneder efter infusion i patienterne, så de første data kan altså forventes noget før.

Evotec er børsnoteret i Frankfurt og stiger tirsdag formiddag 9,33 pct. til kurs 13,9 euro. Celgene omvendt falder 4,7 pct. til kurs 74,69 dollars på den amerikanske Nasdaq-børs.

Celgene indgår CNS-aftale til en potentiel værdi på 13,65 mia kr

Evotec indgår virussamarbejde med fransk selskab

Novo-selskab opnår første milepæl i Celgene-samarbejde 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier