MedWatch

WHO vaccinerer nødhjælpsfolk på vej mod forværret ebolaudbrud i DR Congo

Mens flokke af nødhjælpsfolk tager mod DR Congo i forsøget på at dæmme op for det begyndende udbrud af ebola i landet, bliver de tilbudt Mercks vaccine mod den frygtede sygdom.

Embedsfolk bliver sprøjtet med disinfektionsmiddel under ebola-udbrudet i DR Congo | Foto: Ritzau Scanpix/AP/John Bompengo

Adskillige nødhjælpsfolk har sagt ja tak til at blive vaccineret med Mercks eksperimentelle ebola-vaccine inden de tager mod Den Demokratiske Republik (DR) Congo for at hjælpe til med at kontrollere udbruddet af den frygtede sygdom i landet.

Det siger WHO's vicegeneralsekretær for nødberedskab, Peter Salama til Reuters.

Vaccinen er endnu ikke godkendt, men er i tidligere studier vist som værende effektiv og sikker, og vaccinen skal også distribueres til andre personer i det centralafrikanske land i et forsøg på at blokere for smitten. Den er en af to vacciner, som er langt henne i udviklingen. Den anden er Bavarian Nordic og Janssens vaccine, der dog er en anelse bagefter Mercks.

De første vacciner bliver givet til nødhjælpsarbejdere i Geneve i dag, forud for medarbejdernes afrejse. Peter Salama har ikke overblik over præcis, hvor mange nødhjælpsarbejdere, som har takket ja til vaccinen, men der er tale om en stor gruppe.

Samtidig er de første doser af WHO's nødberedsskab af vacciner ankommet til DR Congo.

Spredt sig til millionby

Oplysningen om de nye vaccinationer følger nyheden om, at ebolaudbruddet har spredt sig til millionbyen Mbandaka. Udbruddet fik sin start i Bikoro, som er en forholdsvis isoleret havneby ved en af søerne, der løber ud af Congofloden. Men smitten har tilsyneladende spredt sig med transportbådene til Mbandaka. 

"Dette ændrer måden, som vi bliver nødt til at respondere på. Over natten er Mbandaka bliver vores førsteprioritet i forhold til at forhindre dette udbrud i komme ud af kontrol," siger Peter Salama.

Indtil videre er der kun én person, som er bekræftet smittet i Mbandaka, men byen ligger langs Congofloden, og mareridtscenariet er at ebolaudbrudet breder sig via de overfyldte transportbåde på floden til slumområderne til DR Congo og Republikken Congos hovedstæder Kinshasa og Brazzaville sydpå eller Bangui i Den Centralafrikanske Republik mod nord.

WHO fik stor kritik i forbindelse med det tidligere udbrud i primært de vestafrikanske lande Sierra Leone, Liberia og Guinea, som kostede mere end 10.000 mennesker livet. Her lød anken, at WHO ikke havde reageret på krisen hurtigt nok, så denne gang er organisationen hurtigt ude af porten.

WHO vurderer, at der i alt er 44 smittede med sygdommen indtil videre, hvoraf de 15 er døde af sygdommen. Fredag har DR Congos sundhedsministerium bekræftet yderligere 11 tilfælde i landet.

Analytiker: Svært at spå om potentialet i Bavarians ebola-vaccine

WHO går til kamp mod ebolaudbrud med Merck-vaccine  

Mere fra MedWatch

Forsøgsordning med risikodeling ender med vag konklusion

Lægemiddelstyrelsen har nu evalueret forsøgsordningen med risikodeling på lægemiddelområdet, men det sparsomme erfaringsgrundlag og påvirkningen fra covid-19 gør det svært at drage håndfaste konklusioner, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Europæisk laboratorienetværk skal sikre bedre data

Et nyt netværk af "referencelaboratorier" som led i EU's sygdomsforebyggelse skal bane vejen for bedre data. Der er stadig plads til forbedring, når der skal forberedes på fremtidige pandemier, siger Europa-Kommissionen til MedWatch.

Patientdata fra den 'virkelige verden' dokumenterer langtidsvirkning af vacciner fra ALK

I det største studie nogensinde af sin art dokumenterer patientdata fra den 'virkelige verden' langtidsvirkning i op til ni år af vacciner fra ALK. Hidtil har det ikke været muligt at vise i almindelige kliniske studier, hvor opfølgningsperioden er kortere, og den ny viden kan blive en krumtap i ALK’s dialog omkring pris og tilskud med myndigheder og betalere.   

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier