MedWatch

Tidslinje: Lars Rebiens vej til den højeste tinde i Novo-hierarkiet

Lars Rebien Sørensen har brugt hele sin 36 år lange karriere i Novo-regiet. Nu bliver han formand for de øverste led i hierarkiet - Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings.

Lars Rebien Sørensen begyndte sin karriere som sælger i Novo Nordisks enzymforretning for 36 år siden. Til venste er Lars Rebien Sørensen afbilledet i 1995, til højre i 2016. | Foto: Ritzau Scanpix/Nordfoto og Ida Marie Odgaard

Når Lars Rebien Sørensen til juli indtager formandsposten i Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings, sætter han sig samtidig på tronen i det erhvervsimperium, han har tildelt hele sin karriere.

Fra formandsposten kan han fortsætte jagten på det mål, han satte allerede i år 2000, da han blev adm. direktør for Novo Nordisk: En kur mod diabetes.

"Jeg forudså, at vi kunne kurere diabetes på 15 år. Vi er stadig 15 år væk, men det er det store mål," sagde Lars Rebien Sørensen til Harvard Business Review, da avisen i 2015 udnævnte ham til verdens bedste topchef.

"Hvis vi ender med at kurere diabetes, og det ødelægger en stor del af vores forretning, så kan vi være stolte, og [Novos ansatte] kan få nyt job, hvor de vil," sagde han videre.

1982: Lars Rebien Sørensens karriere i Novo Nordisk begyndte for 36 år siden, da han blev ansat som sælger i Novo Industris enzymforretning - senere Novozymes.

På det tidspunkt havde Lars Rebien Sørensen en kandidatgrad i skovbrugsvidenskab og var i færd med at tage en HD i udenrigshandel på Handelshøjskolen i København.

1989: Syv år senere gik Novo Industri sammen med Nordisk Gentofte og blev til Novo Nordisk. I det nye selskab blev Lars Rebien Sørensen forfremmet til en direktørpost, hvor han havde ansvaret for salget af enzymer på global plan. Efterfølgende blev han blandt andet udstationeret i USA, hvor han senere i sin karriere skulle opgradere Novo Nordisks salgsstyrke gevaldigt.

1994: Lars Rebien Sørensen blev forfremmet igen, og denne gang skiftede han væk fra enzymerne til fordel for lægemidlerne. Han blev koncerndirektør for Novo Nordisks farmadivision, som sammen med enzymdivisionen udgjorde de to store forretningsben i selskabet. Det betød, at han nu stod med ansvaret for Novo Nordisks insuliner og væksthormoner.

Lars Rebien Sørensen som direktør for Novos Health Care-forretning i 1999, året før han indtog posten som adm. direktør i Novo Nordisk. | Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix/arkiv
Lars Rebien Sørensen som direktør for Novos Health Care-forretning i 1999, året før han indtog posten som adm. direktør i Novo Nordisk. | Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix/arkiv
 

2000: Novo Nordisk besluttede at lade enzymforretningen stå på egne ben i et spinout-selskab, som fik navnet Novozymes, og Lars Rebien Sørensen blev adm. direktør i det nye Novo Nordisk. Med i sit ledelsesteam havde Lars Rebien Sørensen blandt andet økonomidirektør Jesper Brandgaard og forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen.

Til Forbes beskrev Lars Rebien Sørensen senere en af sine første, store beslutninger som leder: Et kæmpemæssigt sats på salgsstyrken i USA. Dengang havde Novo Nordisk netop fået godkendt insulinen Novolog i USA, men Novo Nordisks salgsstyrke bestod af 80 mand, som blev trynet af konkurrenten Eli Lillys hær af sælgere.

Lars Rebien Sørensen skød 500 mio. dollar i projektet, og ti år senere havde Novo Nordisk 2000 sælgere på verdens største marked for diabetesprodukter.

2001: Der skulle heller ikke gå længe, før Lars Rebien Sørensen oplevede sin første krise som topchef. I marts 2001 troppede ca. 500 demonstranter op ved Novo Nordisks produktionsanlæg på Nørrebro for at protestere, at Novo Nordisk, Lundbeck og 39 andre medicinalselskaber ville lægge sag an mod den sydafrikanske regering.

Regeringen i Sydafrika havde indført en lov, som tillod import og produktion af billig kopimedicin til især den del af befolkningen, der var smittet med HIV/AIDS.

"Vi synes, det er helt fint med demonstrationen. Det er en demokratisk rettighed, som vi selvfølgelig fuldt ud respekterer. Men det ændrer ikke vores holdning med hensyn til retssagen mod den sydafrikanske regering," sagde Lars Rebien Sørensen dengang til Ingeniøren.

En måned senere indgik medicinalbranchen forlig med den sydafrikanske regering, hvor regeringen lovede at respektere internationale patentregler.

Flere år senere, i sit interview med Harvard Business Review, genbesøgte Lars Rebien Sørensen sagen:

"Medicinalindustrien gennemgik en større PR-katastrofe i Sydafrika omkring priserne på HIV/AIDS-medicin. Vi solgte ikke de præparater, men sagen fik mig til at overveje: Hvad hvis konflikten havde handlet om diabetesmidler? Hvordan havde vi så reageret?"

Lars Rebien Sørensen og Jesper Brandgaard i 2002, få år efter at førstnævnte blev adm. direktør og sidstnævnte økonomidirektør i Novo Nordisk. | Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix/arkiv
Lars Rebien Sørensen og Jesper Brandgaard i 2002, få år efter at førstnævnte blev adm. direktør og sidstnævnte økonomidirektør i Novo Nordisk. | Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix/arkiv

2000-2016: I 16 år – næsten – stod Lars Rebien Sørensen i spidsen for en virksomhed i rivende vækst.

I november 2000, da han trådte til, havde Novo Nordisk en årlig omsætning på 20,8 mia. kr., et årsresultat på 3,1 mia. kr. og en aktiekurs, der i dag svarer til 33 kr. (Novo Nordisks aktie er siden da gået igennem en række aktiesplit).

Da Lars Rebien Sørensen forlod Novo Nordisk 1. januar 2017, havde Novo Nordisk en årlig omsætning på 111,8 mia. kr., et resultat på 37,9 mia. kr. og en aktiekurs på 254 kr. Det er henholdsvis en femdobling, en tolvdobling og en syvdobling.

Under Lars Rebien Sørensens ledelse lancerede Novo Nordisk blockbustermidlerne Levemir og Victoza, fremtidshåbet Tresiba og tog det første skridt ind i fedmebehandling med Saxenda.

Lars Rebien Sørensen stoppede ikke på toppen. Hans sidste regnskab i Novo Nordisk var præget af amerikansk prispres, overraskende store rabatter og en aktielussing, der havde skåret 40 pct. af selskabets værdi på børsen siden toppen i kurs 415 i august 2015.

Samtidig fik han og resten af Novo Nordisk-ledelsen et søgsmål på halsen fra amerikanske aktionærer, der mente, at ledelsen over for investorerne havde malet et rosenrødt billede af prissituationen i USA, selvom realiteten var en anden.

Hvis vi ender med at kurere diabetes, og det ødelægger en stor del af vores forretning, så kan vi være stolte

Lars Rebien Sørensen til Harvard Business Review i 2015

Men der herskede stadig ingen tvivl om, at Lars Rebien Sørensen havde løftet Novo Nordisk til et nyt niveau. Og hvordan gjorde han så det? Da Harvard Business Review spurgte ham om, hvordan han varnået til tops på listen over verdens topchefer, svarede han "held."

"Jeg skulle have sagt fra begyndelsen, at jeg ikke kan lide den her idé om at blive "verdens bedst præsterende topchef." Det er et amerikansk perspektiv – I forguder individet. Jeg vil nærmere sige, at jeg leder et hold, som kollektivt skaber et af verdens bedst præsterende selskaber. Det er forskelligt fra at være verdens bedst præsterende topchef," sagde Lars Rebien Sørensen og fortsatte:

"Der er en meget stor forskel – især i brancher, hvor tidshorisonten er 20 eller 25 år. Du kan være verdens bedste topchef, men du overtager måske en dårlig forretning. Eller måske brugte den forrige topchef 15 år på at skabe en bedre forretning, og når den næste person tager over, så er det ham, der bliver en helt."

På et pressemøde i september 2016 annoncerede Lars Rebien Sørensen, at han ville stoppe som adm. direktør i Novo Nordisk med årets udgang. | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
På et pressemøde i september 2016 annoncerede Lars Rebien Sørensen, at han ville stoppe som adm. direktør i Novo Nordisk med årets udgang. | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
 

2017: I tre måneder fra januar var Lars Rebien Sørensen for første gang siden 1982 ikke en del af Novo-koncernen. Men i marts trådte han ind i bestyrelserne i Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings, som ejer både Novo Nordisk, Novozymes og står for investeringer gennem Novo Ventures og Novo Seeds.

2018: I april blev Lars Rebien Sørensen næstformand i Novo Nordisk Fonden, og torsdag blev han så udnævnt til bestyrelsesformand i både Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings.

Den nye stilling i toppen af Novo-hierarkiet beskrev Lars Rebien Sørensen som "et stort ansvar og et privilegium."

Lars Rebien Sørensens ID-kort hos Novo Nordisk anno 2004. | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/arkiv
Lars Rebien Sørensens ID-kort hos Novo Nordisk anno 2004. | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/arkiv

Lars Rebien bliver ny formand for Novos ejere - Sten Scheibye stopper 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier